Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İstanbul’daki müzakereyi değerlendirdi: Kırım ve Donbas konusunda daha iyi anlayış gördük

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta 37. güne girilirken, bölgedeki çatışmalar da devam ediyor. Ancak öte yandan Rus ve Ukraynalı heyetler arasındaki barış görüşmeleri de etkisini sürdürüyor. Taraflar son olarak 29 Mart günü İstanbul’da yüz yüze gelerek müzakere masasına oturmuştu. Müzakere sonrası her iki taraftan da açıklamalar gelirken, gelen açıklamaların olumlu yönde olması ile birlikte bölgedeki tansiyon da düşmeye başlamıştı. İstanbul’daki müzakereye ilişkin değerlendirmede bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna heyetinin yazılı olarak ilettiği teklife yanıt vermeye hazırlandıklarını dile getirdi. Lavrov açıklamasında görüşmelerde ilerlemenin olduğunu belirtirken “Kırım ve Donbas konusunda daha iyi anlayış gördük” sözlerini kullandı.

Lavrov’dan Müzakere Değerlendirmesi

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta bir ay geride kaldı ve bugün itibariyle savaşta 37. güne girildi. Hatırlanacağı üzere tarafların heyetleri müzakere için 29 Mart’ta İstanbul Dolmabahçe’de bir araya gelmişti. Müzakere sonrası gelen açıklamalarda toplantıların devam edeceği ve bazı maddeler üzerinde müzakerelerin sürdürüleceği açıklanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’yi bir araya getirmek istediğini ifade etmişti. Müzakere sonrası olumlu söylemler gündeme gelirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan önemli bir açıklama geldi.

Lavrov: Görüşmelerde İlerleme Var

Ukrayna’nın yazılı teklifine bir cevap verme hazırlığında olduklarını ifade eden Lavrov, “Görüşmelerde ilerleme var. Ukrayna’nın tekliflerine yanıt hazırlıyoruz. Kırım ve Donbas konusunda da daha iyi anlayış gördük” dedi. Bilindiği üzere Ukrayna, Rusya’ya NATO’ya katılmayacağı ve tarafsız statüsünü koruyacağı yönünde güvence vermişti. Ukrayna buna dahil olarak, garantör ülkelerin de olduğu aşamalı bir güvenlik yapısı teklifinde bulunmuştu. Taraflar arasındaki teklifler değerlendiriliyor ve gözler Rusya’nın vereceği yanıtta.

Exit mobile version