Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov konuştu: ABD’nin “kasaba şerifi gibi” karar verdiği dünya düzenini kabul etmiyoruz

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı işgal harekatı sonrasında ilk yaptırım kararları ABD’den ve İngiltere’den gelmişti. Ardından AB ülkeleri ve diğer birçok ülke de yaptırım kararları alırken, ABD bu konuda daha hızlı ve daha etkili adımlar atmak üzere harekete geçti. ABD’nin uyguladığı yaptırımlar ve Çin’e yaptığı uyarılar sonrasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın artık Batı’nın güvenilir olduğu illüzyonundan kurtulduğunu, Moskova’nın asla ABD’nin “bir kasaba şerifi” gibi tüm kararları kendisinin vereceği bir dünya düzenini kabul etmeyeceğini dile getirdi. Lavrov söz konusu açıklamalarında, Rusya ile Batılı devletler arasındaki ilişkileri ve yaptırım kararlarını değerlendirdi.

“Yaptırımlar Her Zaman Bizi Güçlendirdi”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Russia Today kanalına verdiği röportajda kritik açıklamalarda bulundu. ABD’nin ve diğer ülkelerin yaptırım kararlarına değinen Lavrov, yaptırımların Batı’da asıl söz sahibinin ABD olduğunun, Avrupa Birliği’nin (AB) hiçbir gücünün olmadığının bir göstergesi olduğu ifade etti. Ukrayna’ya karşı başlatılan savaş nedeni ile Rusya’ya karşı alınan yaptırım kararlarına dikkat çeken Lavrov, “Rusya’ya karşı 5 binden fazla yaptırım kararı alındı. Bu bir rekordur. Bu, Kuzey Kore ve İran’a yönelik uygulanan yaptırımların neredeyse iki katıdır.” dedi.

Batı’nın Rusya’ya karşı aldığı yaptırımlara ilişkin olarak Lavrov “Bu yaptırım baskısı devam edecek. Batı, şimdi 5 bin yaptırım dalgasıyla tehdit ediyor ancak biz buna alıştık. Yaptırımlar her zaman bizi güçlendirdi.” dedi.

“Artık Sadece Yanımızda Duracak Müttefiklere Güveniyoruz”

ABD’nin “bir kasaba şerifi” gibi tüm kararları kendisinin vereceği bir dünya düzenini kabul etmeyeceklerini belirten Lavrov, yaptırımlara karşı ekonomi alanında gereken önlemleri aldıklarını ve meydana gelen duruma ayak uydurmaya çalışacaklarını söyledi. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, artık doğuya yöneleceklerini belirtirken Batılı ortaklara da artık güvenmediklerini söyledi. Lavrov konuya ilişkin olarak “Artık sadece kendimize ve yanımızda duracak müttefiklere güvenebiliriz. Bu, jeopolitik bağlamda çıkardığımız sonuçtur” dedi.

Exit mobile version