Gündem

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan “İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılma” durumuna açıklama: Askeri ve siyasi sonuçları olur

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zarova, geçtiğimiz hafta Rusya’nın Ukrayna’ya “her an saldırabileceği” ile ilgili Batı medyasında çıkan haberleri tiye almış ve bu haberlere tepki göstermişti. Zaharova geçtiğimiz hafta, Batı medyasının Rusya’nın Ukrayna’ya gireceği haberlerini daha önceden vermeleri durumunda, seyahat planlarını önceden yapabileceklerini söyleyerek dikkat çeken bir açıklamada bulunmuştu. Ancak bu açıklamalardan birkaç gün sonra Rusya, Ukrayna’yı işgal harekatına başladı. Gelişmeler devam ederken Zaharova bu kez de Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasının “sonuçları olacağı” uyarısında bulundu. Zaharova’nın açıklamaları sonrasında ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan “NATO’ya katılmak isterlerse İsveç ve Finlandiya’ya kapılar açık” açıklaması geldi.

Rusya’nın Açıklamaları “Tehditkar” Olarak Yorumlandı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, savaş gerilimi devam ederken bir basın toplantısı düzenledi. Zaharova söz konusu toplantıda, İsveç ve Finlandiya’nın olası NATO üyelikleri konusunda açıklamalarda bulundu. Bakanlık sözcüsü, ülkelerin güvenliklerinin, başka ülkelerin güvenliği pahasına inşa edilmemesi gerektiğini savundu ve “Finlandiya ve İsveç’in öncelikle bir askeri blok olan NATO’ya katılımı, ülkemizin yanıt vermesini gerektirecek ciddi siyasi-askeri sonuçlara yol açacaktır” dedi. Zaharova’nın, medyada “tehditkar” olarak yorumlanan açıklaması sonrasında ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan da konuya ilişkin bir açıklama geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan da Açıklama Geldi

Euronews haberine göre Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın resmi Twitter hesabından, bakanlık sözcüsünün toplantıda dile getirdiği mesajın aynısı paylaşıldı ve paylaşımda “Finlandiya’nın NATO’ya kabul edilmesinin ciddi askeri ve siyasi sonuçları olur” ifadelerine yer verildi. Söz konusu paylaşım, Mariya Zaharova’nın “Finlandiya hükümetinin ‘askeri uyumsuzluk politikasına’ bağlılığını, kuzey Avrupa’da güvenlik ve istikrarın sağlanmasında önemli bir faktör olarak görüyoruz” paylaşımının altına yazıldı. Rusya’dan gelen bu açıklamalar, Finlandiya Başbakanı’nın, Ukrayna’daki gelişmeler doğrultusunda Finlandiya’nın NATO’ya katılmaya hazır olduğunu duyurmasından sonra geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı: NATO’nun Kapıları İsveç ve Finlandiya’ya Açık

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’dan gelen açıklamalar sonrasında konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Gelen açıklamada “NATO’ya katılmak isterlerse İsveç ve Finlandiya’ya kapılar açık” ifadeleri yer aldı. Söz konusu açıklamanın devamında ise “Şimdiye kadar Putin’in gerilimi azaltmaya veya diplomasiyi başarıya ulaştırmaya hazır olduğuna dair herhangi bir işaret göremedik” ifadeleri yer aldı. Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden da NATO ülkeleriyle görüştükten sonra, Avrupa devletlerine NATO için “açık kapı” politikasının devam edeceğini dile getirmişti.