EkonomiGündem

Rusya doğalgaz vanasını kapatırsa ne olur? Avrupalı ülkelerde çözüm arayışı başladı: Almanya sıvılaştırılmış doğalgaza yönelebilir

Küresel olarak 2021 yılı itibariyle bu kış Avrupa’nın doğalgaz depolarının boşalması ile birlikte yaşanan fiyat artışı sonrasında Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlaması, AB’nin Moskova’ya yönelik ekonomik yaptırımlar uygulamasına yol açtı. Bununla birlikte Avrupa, enerji konusunda yeni çözüm arayışlarına girmeye başladı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde henüz 1 hafta olmadan Avrupalı devletler, Rusya’yı ekonomik yaptırımlar ile köşeye sıkıştırmaya başladı. Ancak Rusya, Avrupa’daki doğalgazın %35’inden fazlasını tek başına karşılıyor. Doğalgaz akışının kesilmesi ihtimaline karşı Avrupa yeni enerji kaynakları arayışına başladı.

Yaptırımlar Sonrası Enerji Çözümleri Düşünülüyor

BBC tarafından verilen habere göre başta Azerbaycan olmak üzere Avrupa’da başka doğalgaz boru hatları ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) çözümleri masaya yatırılıyor. Daha sonrasında ise çözümlerde nükleer ve yenilenebilir enerji, hidroelektrik santraller ve kömür çözümleri tartışılıyor. Ancak nükleer enerji olasılığı Almanya, İngiltere, Fransa ve Belçika için her geçen gün azalıyor. Öte yandan kömür santrallerinin birçoğunun iklim hedefleri nedeniyle kapatıldığı da biliniyor. Habere göre Avrupalı ülkelerden gelen yaptırımlar, Rusya’nın Avrupa’ya gaz akışını sağladığı Yamal-Europe, Kuzey Akım 1 ve TürkAkım gibi boru hatlarını da etkileyebilir.

Avrupalı Devletlerin Doğalgaz Temini Planları

Gelen haberlere göre Cuma ve Cumartesi günlerinde, 2 aydır durdurulmuş vaziyette olan Belarus ile Polonya topraklarından giden Yamal-Europa boru hattından Almanya’ya ekstra gaz sevk edildi. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre bu hat üzerinden Almanya’ya son olarak 20 Aralık 2021’de teslimat yapılmıştı. Almanya, geçtiğimiz günlerde Kuzey Akım 2 inşasını durdurma kararı almıştı. Almanya’nın, Rusya’dan gelen doğalgazın eksikliğini, LNG ile doldurmayı deneyeceği açıklandı.

Almanya LNG Terminali İnşa Edecek

Bloomberg haberine göre Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Pazar günü Almanya Parlamentosu’nda konuştu. Şansölye buradaki konuşmasında, yaşanan olaylar sonrasında uygulanacak olan enerji politikasının sadece ekonomi ve iklim için değil, ayrıca güvenlik açısından da çok kritik olduğunu dile getirdi. Şansölye açıklamalarında, enerji konusunda bağımlılığın azaltılması için değişime gidileceğini dile getirdi. Scholz, LNG terminali inşasına başlanacağını, elektrik tesisi için de kömür rezervi oluşturulacağını ve enerji şirketlerini kıştan önce gaz depolamaya zorlamayı planladıklarını belirtti. Bilindiği üzere Almanya, doğalgaz gereksiniminin %50’sinden fazlasını Rusya’dan karşılıyor.