Rusya hangi şartlar altında nükleer silah kullanabileceklerini açıkladı!

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta bir ay geride kalırken, Ukrayna halkı ve Ukrayna ordusu, direnişine devam ediyor. Öte yandan Rusya ise birinci etabını tamamladığını ileri sürdüğü savaşta, Ukrayna topraklarında büyük kentleri ele geçirme ve ele geçirdiği bölgeleri de elinde tutma konusunda zorlanıyor. Taraflar arasında barış müzakereleri de devam ediyor ve Rusya, oluşan bu atmosferde, caydırıcı bir güç olarak göstermekten çekinmediği nükleer silah söylemlerini gündeme taşımayı sürdürüyor. Rusya’nın Birleşmiş Milletler büyükelçi yardımcısı Dmitry Polyanskiy, Rusya’nın tehdit edilmesi durumunda ülkesinin nükleer silah kullanma hakkının olduğunu hatırlatmıştı. Rusya’nın hangi durumlarda nükleer silah kullanabileceğine ilişkin olarak İngiliz medyasında maddeler öne çıktı.

Rusya Hangi Koşullarda Nükleer Silah Kullanabilir?

Rusya’nın elinde nükleer silah gücünü tuttuğunu belirten Dimitry Medvedev, Rusya’nın hangi koşullarda nükleer gücünü kullanabileceğine ilişkin İngiliz gazetesi The Guardian’a bilgiler verdi. Medvedev, nükleer silah yerine konvansiyonel silah ile yapılan saldırıların, nükleer silahın kullanılabileceği maddeler arasında dördüncü koşulu tetiklediğini öne sürdü.

Medvedev’in belirttiği koşullar arasında “Eğer NATO Ukrayna’ya savaş uçağı verirse” maddesi, “Eğer Rusya Ukrayna’daki savaş alanında kaybetmeye başlarsa” maddesi gibi ifadelere yer verdi. Medvedev’in yer verdiği maddelere dikkat çeken ABD eski Rusya Büyükelçisi Michael McFaul, Medvedev’in sıraladığı bu koşulların hiçbirinin olası görünmediğini ifade etti.

Eski Büyükelçi, Nükleer Silah Senaryolarını Değerlendirdi

McFaul sosyal medya üzerinden yaptığı değerlendirmede, Rusya’nın nükleer güçlerinin Ukrayna’nın işgalinden önceki döneme kıyasla daha yüksek alarm durumuna geçildiğine dair bir kanıt görmediğini ifade etti.

2012 – 2014 yılları arasında Rusya’da ABD Büyükelçisi olarak görev yapmış olan McFaul, Şubat ayındaki bir açıklamasında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in akıl sağlığının giderek bozulduğunu öne sürmüştü. McFaul açıklamasında, “Putin’i tanıyanlar onun nükleer açıklamalarından endişe duyuyor” sözlerini dile getirmişti.

Exit mobile version