Gündem

Rusya İle ABD Arasında Nükleer Gerilim Artıyor!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ihtilafının başlamasından bu yana birkaç üstü örtülü nükleer savaş tehdidinde bulundu. Rusya’nın son birkaç gündeki stratejik nükleer tatbikatları tansiyonu yükseltti. Rus askeri uzman Igor Korotchenko, bir nükleer savaşın İngiltere ve ABD’yi haritadan sileceğini söyledi.

Rusya’nın Batı’da nükleer silah kullanımına ilişkin endişelerin arttığı bir dönemde, ABD gelecek yıl Avrupa’ya göndermeyi planladığı nükleer bombaların teslim tarihini öne aldı.

ABD’nin ana nükleer bombası B61’in yükseltilmiş bir versiyonu olan B61-12’nin, 2023 baharı yerine Aralık ayı sonlarında Avrupalı ​​müttefiklere teslim edileceği söylenirken, Pentagon sözcüsü General Patrick Ryder, B-61 bombalarının modernizasyonunun devam ettiğini söyleyerek bu iddiayı yalanladı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Grushko, “RIA”ya yaptığı açıklamada, ABD’nin nükleer silahları modernize etme planlarına göz yumamayacaklarını ve Rusya’nın, ABD’nin Avrupa’da konuşlandırdığı nükleer bombaları kendi askeri operasyonlarında dikkate alacağını söyledi.

Unutulmamalıdır ki Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ile yaşanan nükleer gerilimler sonucunda dünyada nükleer bir savaşın yaşanabileceğine dair kamuoyuna bir açıklama yapmıştı. Rusya Devlet Başkanı Putin yaptığı açıklamada, “Nükleer silahlar olduğu sürece, nükleer savaş olasılığı da olacaktır. Önümüzdeki dönem, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en tehlikeli yıllar olarak hatırlanacak. Ukrayna’ya nükleer saldırıya ihtiyacımız yok, bunun ne siyasi ne askeri anlamı ne de faydası var. Rusya’nın kendi inisiyatifimizle nükleer silah kullanma olasılığı hakkında hiçbir şey söylemedik. Biz sadece batılı ülkelerin liderlerinin açıklamalarını dikkate aldık. Kiev rejimi her zaman nükleer silahlara sahip olmak istediğini söylüyor. Zaporozhye Nükleer Santrali’nde yaptığımız işlerle ilgili sürekli görüşmeler yapılıyor. Bazen doğrudan, bazen örtülü olarak NGS’yi yaktığımızı söylüyorlar. Akıllarını kaybetmiş olmalılar. Çünkü bu santrali biz kontrol ediyoruz ve orada askerlerimiz var.”

NATO’nun Ukrayna’daki genişleme politikasından endişe duyduklarını ve bunun Rusya için kabul edilemez olduğunu hatırlatan Putin, bölgedeki gerilimi NATO’ya bağladı.