Gündem

Rusya, Mariupol kentinden askerlerin çıkmasını istedi, Ukrayna “Teslim olmayız” yanıtı verdi

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminde 25. gün de geride kaldı ve savaşta 26. güne girildi. Rus askerleri Ukrayna topraklarına saldırmaya ve başkent Kiev’e ilerlemeye devam ediyor. Kanlı çatışmaların sürdüğü savaşta, taraflar arasındaki müzakerelerden barışçıl bir sonuç çıkması ve ateşkes ilan edilmesi beklenirken, Rusya savaşta Ukrayna’ya Mariupol şehri için teslim olma çağrısında bulundu. Rusya, kuşatma altında olan Mariıpol kentindeki insani koridorların oluşturulması ve sivil halkın tahliye edilmesi için askerlerden geri çekilmelerini ve silah bırakmalarını istedi.  Ancak Ukrayna ise Mariupol şehrinin Rus askerlerine teslim edileceği anlamına gelen bu talebi reddetti.

Rusya, Mariupol Kentinin Boşaltılmasını İstedi

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından Ukrayna’ya, kuşatma altındaki Mariupol şehri için bir çağrı yapıldı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Mariupol şehrinden Moskova saati ile 10.00’da insani koridorların açılabileceği ve öncelikle Ukrayna askerlerinin ve Ukrayna lehine savaşan paralı askerlerin kentten ayrılması durumunda da saat 12.00’dan itibaren yolların mayınlardan temizlenebileceği belirtildi. Açıklamada, şartların sağlanması durumunda şehre ilaç, gıda ve diğer insani yardımları getirecek olan konvoyların girebileceği ifade edildi. Ukrayna’nın ise yerel saatte 05.00’e kadar yanıt vermesi gerekiyordu ve Ukrayna, stratejik bir önemi olan ve bir liman kenti olan Mariupol’u teslim etmeyi reddetti.

“Teslim Olmak ve Silahları Bırakmak Söz Konusu Değil”

Savaşın en ağır şekilde ilerlediği Mariupol kenti, hava bombardımanları ve saldırılar yüzünden gıda ve ilaç desteği sağlanamıyor. Elektriğin ve suyun da olmadığı şehirde şu anda 300 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. Rusya tarafından gelen teklifte kentte insani bir felaketin yaşandığı, tekliflerin kabul edilmesi durumunda insanların şehirden çıkabileceği belirtildi. Rus General Mikhail Mizintsev tarafından gelen bu teklife Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irine Vereshchuk yanıt verdi. Vereschuk, Mariupol’u savunmaktan asla vazgeçmeyeceklerini belirtti ve “Teslim olmak ve silahları bırakmak söz konusu olamaz” dedi.