Rusya NATO’ya Katılacak Ülkeleri Nükleer Silahla Tehdit Etti

Ukrayna ile savaş halinde olan Rusya NATO’ya üye ülkelerle sorun yaşamaya devam ediyor. Ukrayna’da hedeflediği askeri başarıyı elde edemeyen Rusya başka bir NATO üyesi ülke ile sorun yaşamamak için yeni üyelik düşünen İsveç ve Finlandiya’ya üstü kapalı nükleer silah tehditlinde bulundu. Rusya güvenlik konseyi başkan yardımcısı Dmitry Medvedev açıklamalarda bulundu. İskandinav ülkelerinin NATO üyelikleri halinde Moskova’nın sınırlarını korumak adına gerekeni yapacağını belirtti. Yapılan açıklamadan sonra Rusya Finlandiya sınırına füzelerin taşınma işlemi başlattı.

İsveç ve Finlandiya’ya Nükleer Silah Tehdidi

Rusya yaptığı açıklamada İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılması halinde sınır savunmasını güçlendirmek için gerekli önlemlerin alınacağını Baltık bölgesinin nükleerden arındırılmış bölge olma statüsünden çıkacağını belirtti. İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyesi olması halinde yeni düşmanlar statüsünde olacaklarına dikkat çekti.

Sınıra Füze Sevki

Finlandiya’nın NATO üyeliği ihtimaline karşılık sınırlarını korumak isteyen Rusya Finlandiya Körfezine nükleer füze sistemlerinin taşındığı bildirildi. Finlandiya yakınlarına yerleştirilecek olan K-300P Bastion-P kıyı savunma sistemleri yerleştirilmeye başlandı. Yerleştirilen füzeler karadan ve denizden 1000 kilometre menzile sahipler ve saatte 3 bin kilometre hıza sahipler.

Son Karar Bekleniyor

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin İsveç ziyaretinden sonra yaptığı açıklamada birkaç hafta içerisinde NATO üyeliği kararının kesinleşeceği açıklamasında bulundu. NATO’ya katılıp katılmayacaklarını ciddi anlamda düşündüklerini bütün ayrıntıların incelikle düşünüp araştırıldığını güvenlik imkanlarından NATO üyesi olmadan yararlanamadığı için üyelik konusunda kara aşamasında olunduğunu dile getirdi. Finlandiya başbakanı yaptığı açıklamada işlemlerin hızlı olacağını ve birkaç hafta içinde kesinleşeceğini bildirdi.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson yaptığı açıklamada ülkesinin güvenliği için en doğru seçenekte karar verileceği ve bu konuda acele edilmeyeceği açıklamasında bulundu

Exit mobile version