Gündem

Rusya ordusundan geri çekilme kararı! Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilim sona mı eriyor? Piyasalar, bu durumdan nasıl etkilenecek?

Bir süredir Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerginlik, tüm küresel piyasaların bu durumdan olumsuz olarak etkilenmesine sebep oldu. Doğalgaz kaynakları ile bilinen Rusya’nın, Avrupa’ya Ukrayna üzerinden doğalgaz temini sağlaması, olası bir savaşın çıkması durumunda Avrupa’nın doğalgaz enerjisinden yoksun kalacağı iddialarının ortaya çıkmasına sebep oldu.

Doğalgaz faaliyetleri ile ilgili, olası bir savaşın çıkması durumu üzerinde durulurken, piyasalar bu gerginlikten olumsuz etkilenerek, enerji fiyatlarının yükselmesine sebep oldu. Rusya ve Ukrayna’nın, dünya genelinden gelen tahıl taleplerinin büyük bir bölümünü karşılıyor olması da yaşanan bu olumsuz gelişmelerden tahıl fiyatlarının da etkilenmesine sebep oldu.

Rusya’nın bir süre önce Ukrayna’nın sınırına binlerce askerini konumlandırması, iki ülke arasında ki gerilimin iyice artmasına sebep olmuştu. Tüm dünya ülkeleri tarafından yakından takip edilen bu gerginlikte, yeni bir gelişme yaşandı. Rus ordusu, Ukrayna sınırından çekildiğini duyurdu.

Rus Ordusundan Açıklama!

Rusya, geçtiğimiz aylarda flaş bir karar vererek Ukrayna sınırına binlerce askerini göndermişti. Bir süredir sınırda bekleyen Rus ordusunun amacının, Ukrayna üzerinde bir baskı oluşturmak olduğu konuşuluyordu. Dünya ülkelerinin yakından takip ettiği Rusya- Ukrayna ilişkilerinde, bir son dakika gelişmesi yaşandı.

Rusya Savunma Bakanlığı, bir süredir Ukrayna sınırında konumlanmış olan Rus ordusu ile ilgili bir son dakika açıklaması yaptı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna sınırında tatbikatlarını tamamlamış olan tank ve birliklerin, kendi üstlerine döndüğü bildirildi.

Putin’den Kiev Açıklaması!

Dün Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kiev’e dair açıklamalarda bulundu. Kiev’in Donbass ile müzakere yapması gerektiğine dikkat çeken Putin, müzakerenin erken yapılmasının Kiev’in yararına olacağının altını çizdi.

Küresel Piyasalar Nasıl Etkilenecek?

Bir süredir devam eden Rusya- Ukrayna gerginliğinde, Rusya’nın Ukrayna sınırından ordusunu çekmesi olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Ayrıca Rus bakanların ABD ile görüşmeler yapmış olmalarının da Ukrayna geriliminin yakın zamanda sonlanacağını düşündürtüyor. Eğer tahminler doğru çıkar ve Rusya Ukrayna’ya bir savaş girişiminde bulunmayacağının garantisini verirse, küresel piyasalarda ilgili iki ülkenin gerilimi yüzünden ortaya çıkan olumsuz gelişmelerin kısa zaman içerisinde toparlanması bekleniyor.