Rusya, Türkiye’ye gelen yağ gemilerinin geçişine izin vermiyor: Türkiye yağsız kalabilir

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatına başlaması ile birlikte 24 Şubat tarihinde başlayan Rusya-Ukrayna savaşında 8. güne girildi. Savaşın etkisi, kısa sürede ekonomi piyasalarında etkisini gösterirken, altın ve petrol fiyatları fırladı ve öte yandan savaş, gıda sektörüne de yansıdı. Savaşın başlamasıyla buğday fiyatları hızla yükselirken, Türkiye’den bölgeye giden meyve – sebze tırları da geri dönemeye başladı. Tezgahlarda meyve – sebze fiyatlarında düşüşler başlarken, savaşın 8. gününde bir yeni gelişme de yağ sektöründe yaşandı. Rusya, Azak Denizi’nde Türkiye’ye ait yağ taşıyan 15-16 geminin çıkışına izin vermedi. Eğer bu gemiler getirilemezse Türkiye bir süre yağsız kalabilir. Yaşanan gelişmeler ve savaşın etkisi ile ayçiçeği yağının tonu 1.400 dolardan 2 bin dolar seviyesinin üzerine çıkmıştı.

Ticaret Bakanlığı’na Yazı Gönderildi

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği, konuya ilişkin olarak Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’ne bir yazı yazdı ve söz konusu yazıda en fazla Mart sonu – Nisan ortasına kadar yetecek kadar yağ kaldığı belirtildi. Söz konusu yazıda ayrıca Rusya’nın ithalat gemilerine izin vermesi için Dışişleri Bakanlığı ve Rusya Büyükelçiliği bünyelerinde acil girişimde bulunulması talep edildi. Eğer Rusya yağ gemilerinin geçişine izin vermezse, Türkiye’nin yağsız kalabileceği ifade ediliyor. Bu olası durumda, savaşın etkisiyle birlikte halihazırda yükselen yağ fiyatlarının yüksek oranlarda yeniden artabileceği belirtiliyor.

Türkiye Dünyanın En Büyük Yağ İthalatçısı Konumunda

Dünyanın en büyük ayçiçeği ithalatçısı konumunda bulunan Türkiye, ayçiçeği ithalatını çoğunlukla Rusya ve Ukrayna’dan gerçekleştiriyordu. Ancak iki ülke arasında savaşın çıkmasıyla birlikte Türkiye’nin ham yağ ithalatı da büyük oranda durma noktasına geldi. Ham ayçiçeği yağı ithalatında en kilit noktalardan biri olan Azak Denizi’nde Rusya, Türkiye’ye ithal edilen ayçiçeği yağının olduğu gemilere geçiş izni vermiyor. Rostov Limanı’ndan yüklenen yağların olduğu 15-16 geminin burada bekletildiği bildiriliyor.

“15-16 Adet Gemi Karadeniz Limanlarında Bekletiliyor”

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda, yağ ithalatında yaşanan durumu ele aldı. Söz konusu yazıda “Rusya – Ukrayna çatışmasında ülkemizin kayıpları her geçen gün daha ileri seviyeye çıkmaktadır. Mevcut durumda Bitkisel yağ sektörü diğer gıda sektörlerine göre çok daha stratejik duruma gelmiştir. Ülkemizin stokları, market rafları dahil Mart sonu veya Nisan ortasına kadar yetecek düzeydedir. Hali hazırda sektörümüzün Rusya ve Ukrayna siparişli 15-16 adet gemisi Karadeniz limanlarında beklemektedir.” ifadeleri yer aldı.

Exit mobile version