Genel

Rusya, Ukrayna genelinde büyük füze yağmuru başlattı

Başkent de dahil olmak üzere Ukrayna’nın birçok bölgesi, dondurucu havalarda elektrik santrallerini ve diğer kritik altyapıyı hedef alan haftaların en büyük saldırı dalgası olan büyük bir Rus füze saldırısıyla karşı karşıya kaldı.
Ülke genelinde hava saldırısı sirenleri çaldı. Ukrayna genelkurmay başkanı Orgeneral Valerii Zaluzhnyi, ön verilerin Rusya’nın enerji tesislerine 69 füze ateşlediğini ve Ukrayna kuvvetlerinin bunlardan 54’ünü düşürdüğünü gösterdiğini söyledi.

Ukrayna hava kuvvetlerinin bildirdiğine göre, Rusya sabah saatlerinde “stratejik uçak ve gemilerden fırlatılan hava ve deniz tabanlı seyir füzeleri” ile belirli bölgelere patlayıcı insansız hava araçları gönderdi. Yaygın saldırı, Ukrayna halkının acısını artıran elektrik ve su kaynaklarına yönelikti. Moskova, kara kuvvetleri ilerlemek için mücadele ederken, Ekim ayından bu yana haftalık olarak bu tür saldırılar düzenliyor.

Bölgesel yönetime göre Perşembe günü, hava savunma sistemleri başkent Kiev’de saldırıları savuşturmak için etkinleştirildi. Kentte patlama sesleri duyuldu. Belediye Başkanı Vitali Klitschko, aralarında 14 yaşındaki bir kızın da bulunduğu en az üç kişinin yaralanarak hastaneye kaldırıldığını söyledi. Başkentteki elektrik kesintileri konusunda uyardı, insanlardan su stoklamalarını ve elektronik cihazlarını şarj etmelerini istedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Rusya’yı kış tatillerinin ortasında füze fırlatmakla suçladı ve bunu “anlamsız bir barbarlık” olarak nitelendirdi.

Kuleba, “Bu tür toplu savaş suçları karşısında ‘tarafsızlık’ olamaz. ‘Tarafsız’ görünmek, Rusya’nın tarafını tutmakla eşittir.”

10 aydan fazla süren savaşın ardından, Rusya ve Ukrayna ezici bir yıpratma savaşına girdi. Ukrayna ordusu, ülkenin kuzeydoğu ve güneyindeki Rus işgali altındaki toprakları geri aldı ve Rusya’nın endüstriyel Donbass bölgesinin tamamını ele geçirmeye yönelik ısrarlı girişimlerine direnmeye devam ediyor.

Aynı zamanda Moskova, ülkenin kararlılığını zayıflatmak ve onu Rusya’nın şartlarına göre müzakere etmeye zorlamak amacıyla Ukrayna’daki elektrik tesislerini ve diğer önemli altyapıyı metodik olarak hedef aldı.

Ukrayna ordusu, daha önceki saldırılardan sonra gelen Rus füzelerini ve patlayıcı insansız hava araçlarını vurmada başarılı olduğunu bildirirken, bazıları hala hedeflerine ulaştı. Çoğu şehir saatlerce veya günlerce ısınmadan, internet hizmetinden ve elektrikten yoksun kaldı.

Perşembe günü Kiev’in merkezindeki bir metro istasyonuna sığınan ve sadece adını veren doktor Anastasia, savaştan bıktığını söyledi. “Savaşın ne kadar süreceğini bilmiyoruz. Her gün korkup hayatınızı askıya almak zor” dedi.

Ukrayna’nın doğusunda yer alan ve ülkenin ikinci büyük şehri olan Kharkiv’de ve Polonya sınırına yakın Lviv kentinde de çok sayıda patlama meydana geldi.

Belediye Başkanı Andriy Sadovyi, Telegram’da Lviv’in yaklaşık %90’ında elektrik olmadığını yazdı. Tramvay ve troleybüslerin çalışmadığını ve bölge sakinlerinin su kesintisi yaşayabileceğini söyledi.

Bazı bölgelerdeki Ukraynalı yetkililer, gelen bazı Rus füzelerinin engellendiğini söyledi.

Ukrayna’nın güneyindeki Mykolaiv eyaletinin valisi Vitaliy Kim, Karadeniz üzerinde beş füzenin düşürüldüğünü söyledi. Ukrayna ordusunun Kuzey komutanlığı, ülkenin kuzeydoğusundaki Rusya sınırında bulunan Sumy bölgesi üzerinde iki kişinin düşürüldüğünü söyledi.

Şehir yönetimi, düşürülen Rus füzelerinin parçalarının Kiev’in Darnytskyi semtindeki iki özel binaya zarar verdiğini söyledi. Şehir yetkilileri, Dinyeper Nehri’nin karşısındaki mahallelerde bulunan bir sanayi tesisi ve oyun parkının da hasar gördüğünü söyledi. Hemen can kaybı bildirilmedi.

Perşembe günü Rus hava saldırılarının son dalgası başladığında, Dnipro, Odesa ve Kryvyi Rih bölgelerindeki yetkililer, kritik altyapı tesislerinin vurulması durumunda hasarı en aza indirmek için elektriği kestiklerini söylediler.

Bu ayın başlarında ABD, ülkenin savunmasını güçlendirmek için Ukrayna’ya bir Patriot füze bataryası vermeyi kabul etti. ABD ve diğer müttefikler ayrıca, Ukrayna’nın altyapısına yönelik saldırılara karşı koymasına yardımcı olmak için enerji ile ilgili ekipman sağlama sözü verdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy’nin danışmanlarından Mykhailo Podolyak, Rusya’nın “kritik altyapıyı yok etmeyi ve toplu halde sivilleri öldürmeyi” hedeflediğini söyledi.

Podolyak Twitter’da, “‘barışçıl çözüm’, ‘RF için güvenlik garantileri’ ve provokasyonların istenmeyenliği hakkında ‘barış güçlerinden’ daha fazla teklif bekliyoruz.” çatışmanın siyasi çözümü.

Ukrayna dışişleri bakanı Kuleba Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkesinin iki ay içinde Birleşmiş Milletler’de Genel Sekreter Antonio Guterres’in arabuluculuğunda bir “barış” zirvesi istediğini söyledi. Ülkesi Moskova ile doğrudan görüşmeden önce Rusya’nın bir savaş suçları mahkemesiyle yüzleşmesi gerektiğini, ancak diğer ulusların Ruslarla ilişki kurmakta özgür hissetmeleri gerektiğini söyledi.

Perşembe günü zirve önerisini yorumlayan Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, öneriyi “Kiev rejimini barış gücü olarak göstermeye çalışan Washington’un bir tanıtım gösterisi” olarak nitelendirerek, öneriyi “çılgınca” ve “içi boş” olarak nitelendirdi.

Zakharova bir brifing sırasında, “Bu, ardından herhangi bir somut adımın gelmeyeceği anlamsız bir tartışmaya meşruiyet görüntüsü verme girişimidir.” dedi.

Rus yetkililer, herhangi bir barış planının ancak Kiev’in Rusya’nın Eylül ayında Ukrayna’dan yasadışı bir şekilde ilhak ettiği bölgeler üzerindeki egemenliğini tanımasıyla ilerleyebileceğini söylediler.