EkonomiGündem

Rusya- Ukrayna savaşı ile harekete geçen Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilere geri ödemesiz nakit desteği sağlayacağını açıkladı! Tarım hibeleri

2021 yılının sonlarına doğru döviz kurlarında ve altın piyasasında yaşanan ani artışlar, birçok sektöre direkt olarak etki ederken, gıda sektörünün zam rekortmeni ayçiçek yağı oldu. Yeni dönemde hali hazırda yapılmış olan zamlara, Rusya- Ukrayna savaşından ötürü ortaya çıkan tedarik krizinin etkileri de eklenirken, ülke içerisinde uygun fiyata ayçiçek yağı bulmak nerede ise imkânsız hale dönüştü.

Geçtiğimiz hafta Rusya’nın Türkiye’ye doğru yola çıkan ayçiçek yüklü gemilere Azak Denizi’nde zincire vurması, ülke içerisinde yeterli miktarda ayçiçek yağı stoku kalmamasına sebep oldu. Konu ile ilgili olarak çalışmalar başlatan Tarım ve Orman Bakanlığı, kullanılmayan arazisi olan çiftçilere yüklü miktarlarda, geri ödemesiz hibe desteği sağlayacağını açıkladı.

Karar Resmi Gazete’de Yayınlandı!

Rusya’nın Ukrayna sınırlarını resmen ihlal etmesi ile birlikte başlayan savaş, Türkiye sınırları içerisine dışarıdan dahil edilen pek çok ürünün gelişini sekteye uğrattı. En büyük kayıp ise ayçiçek yağında verildi. Bunun üzerine hükümet harekete geçti ve nadasa bırakılmış ya da atıl durumda olan arazilerin tekrar etkinleştirilmesi için gereken kararı Resmi Gazete’de yayınladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile resmen onaylanmış olan yağlı tohumlu bitki üretimi kararı neticesinde, vatandaşlara geri ödemesiz hibe desteği verilmesine karar verildi.

Yetiştirilecek Olan Ürünler Belli Oldu!

Resmî Gazete’de yayınlanan tohum üretimi kararına göre nadasa bırakılmış ya da atıl durumda olan arazilere ekilme izni verilen ürünler, şu şekilde belirlendi:

  • Baklagil ve hububat
  • Ayçiçeği
  • Soya
  • Aspir
  • Kanola
  • Diğer yağlı tohumlu bitkiler

Hibe Oranları Belli Oldu!

Tarım ve Orman Bakanlığı, Resmî Gazete’de yayınlanan karardan sonra ilgili tarım destekleri için ayrılmış olan ödenekleri şu şekilde ilan etti:

  • Sertifikalı Tohum Kullanım: 5 milyon 567 bin 53 TL
  • Baklagil ve Hububat: 48 milyon 417 bin 432 TL