Rusya Ulaştırma Bakanı, yaptırımlar nedeniyle Rus havayolu şirketlerine ait 78 uçağa yurtdışında el konulduğunu duyurdu

Rus askeri birlikleri 24 Şubat 2022’de, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emri ile giriş yaptı ve Rusya – Ukrayna savaşı da böylece başlamış oldu. Savaşın başlaması ile birlikte başta ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere birçok ülke Rusya’ya karşı ekonomik ve siyasi yaptırım kararı aldı. Öte yandan ülkelerde, Rus oligarklara karşı ve Rus şirketlerine karşı da peş peşe yaptırım kararları açıklandı. Gelen yaptırımlar sonrası Rus rublesi tarihi değer kayıpları yaşarken, savaşın 27. gününde Rusya Ulaştırma Bakanı Vitaliy Savelyev’den yaptırımlara ilişkin açıklama geldi. Bakan Savelyev, yaptırımlar nedeniyle Rus havayolu şirketlerine ait 78 uçağa yurtdışında el konulduğunu açıkladı.

Rusya 78 Uçağını Kaybetti

Rusya’ya yönelik ekonomik ve siyasi yaptırım kararları gelmeye devam ediyor. Birçok Rusya merkezli şirket, artık Avrupa ülkelerinin neredeyse hiçbirinde işlemlerini yürütemiyor. Öte yandan dünyanın birçok noktasında da Rus şirketlerine, Rus iş insanlarına ve Rusya’ya yönelik yaptırım kararları alınmaya devam ediyor. Alınan yaptırım kararları Rus havayolu şirketlerini de etkilerken, Rusya Ulaştırma Bakanı Vitaliy Savelyev, konuya ilişkin açıklamasında Rus havayolu şirketlerine ait 78 uçağa yurtdışında el konulduğunu ve yaklaşık 800 uçağın da Rusya’da tescil edildiğini duyurdu.

Rus Havacılık Şirketleri Yaptırımlar Nedeniyle Sorun Yaşıyor

Rusya Federasyon Konsey’inde konuşan Bakan Savelyev, yaptırımlar öncesinde Rusya’ya ait 1.397 uçağın bulunduğunu belirtti ve “Yurtdışında el konulması nedeniyle 78 uçağı kaybettik. Bu uçaklar Rusya’ya dönmeyecek” dedi. Yaptırımlar nedeniyle Rus havacılık şirketlerinin sorunlarla karşılaştığını ifade eden Savelyev, “Yaklaşık 800 uçak Rusya’da tescil edildi ve Rus şirketi üzerinden sigorta ediliyorlar. Durumun olumlu yönde gelişmesi halinde bu yıl havayolu taşımacılığı hacmimiz 90 milyon yolcuya kadar ulaşabilir” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version