Rusya uzay ajansı, sarı üniforma giyen 3 kozmonot hakkında açıklama yaptı: Bazen sarı sadece sarıdır

Rusya’nın Kazakistan’da bulunan uzay üssünden geçtiğimiz gün Soyuz MS21 isimli uzay aracı uzaya fırlatılmıştı ve bu araç içerisinde de 3 Rus kozmonot yer almıştı. Sergey Korsakov, Oleg Artemyev ve Denis Matveev isimli 3 Rus kozmonot, Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatılan uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşmıştı ve ardından kozmonotlar kameralara poz vermişti. Söz konusu pozlarda kozmonotların Ukrayna bayrağının renklerinde uzay kıyafeti giydikleri görülmüştü. Uluslararası basında “Rus kozmonotların Ukrayna’ya destek verdiği” iddiaları ile yer alan bu pozlar sonrasında Rusya’nın uzay ajansından (Roscosmos) açıklama geldi. Roscosmos, kozmonotların Ukrayna bayrağı renklerinde üniformalar giydiği iddialarını yalanladı.

Kozmonotların Ukrayna’ya Destek Verdiği İddia Edilmişti

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimine başlamasından sonra Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gelen ilk Rus kozmonot ekibinin üzerinde mavi süslemeleri olan sarı üniformalar giydiği görülmüş ve bu pozlar uluslararası medyada yankı bulmuştu. 3 Rus kozmonot, ISS’e savaştan sonra giden ilk Rus ekibi olurken, istasyondaki Amerikan meslektaşları, Rus ekibe sıcak bir karşılama yapmıştı. Uluslararası basında Rus kozmonotların kıyafetleriyle Ukrayna’ya destek verdikleri yönünde çıkan iddialar sonrası Roscosmos bir açıklama yayınladı ve “Bazen sarı sadece sarıdır” ifadelerini kullandı. Rusya’nın uzay ajansı, böylece “Ukrayna’ya destek verildiği” iddialarını yalanlamış oldu.

“Ukrayna Bayrağını Her Yerde Görmek Çılgınlık”

ISS; ABD, Rusya, Japonya, Kanada ve bazı Avrupa ülkeleri arasında yürütülen ortak bir uzay araştırma projesi. ISS’ye ulaşan Rus kozmonot ekibinin üzerinde de sarı üniformalar vardı. Fırlatma işleminden sonra sarı renkli üniformalara geçen kozmonot ekibinden Oleg Artemyev, ISS’ten canlı yayınlanan basın toplantısında, üniforma hakkında gelen bir soruya gülümseyerek “Renk seçme sırası bizdeydi. Elimizde çok fazla sarı malzeme birikmişti. Bu yüzden bunu seçtik” dedi. Roscosmos’tan gelen açıklamada “Yeni mürettebatın uçuş kıyafetleri 3 kozmonotun da mezun olduğu Bauman Moskova Devlet Teknik Üniversitesi’nin ambleminin renklerinde yapıldı. Ukrayna bayrağını her yerde ve her şeyde görmek çılgınlık” ifadeleri yer aldı.

Exit mobile version