Gündem

Rusya yanlısı ve “Rusya’nın pırlantası” olarak bilinen Odessa’da işler değişti: Savaş hazırlıkları başladı, meydanlarda tanksavarlar var

Tarih boyunca “Rusya İmparatorluğu’nun Pırlantası” olarak bilinen ve be amaçla kurulmuş olan, vatandaşlarının Rusya yanlısı bir tavır ortaya koyduğu Odessa kentinde artık işler değişmeye başladı. Rusya’nın pırlantası Odessa’da, kentin her bir tarafında olası Rus saldırılarına karşı mevziler ve savunma cepheleri kurulmaya başladı. Odessa’nın, Vladimir Putin yanlısı olarak bilinen ve hatta Rusya pasaportu bile olduğu iddia edilen Belediye Başkanı Trukhanov yaptığı açıklamada “Kentin her caddesini ve her köşesini korumak için sonuna kadar savaşacağız” dedi.

Odessa’da İşler Değişmeye Başladı

Ukrayna’nın, Kiev ve Harkiv’den sonraki en büyük şehri olan Odessa, tarih boyunca “Rusya’nın Pırlantası” olarak tanındı ve şehir de zaten bu amaçla kuruldu. Ukrayna’nın en popüler turist kentlerinden biri olan, Karadeniz kıyısında bulunan ve bir liman şehri olarak ekonomik anlamda da önemli bir yeri olan Odessa’da Rus yanlısı tavır tamamen değişmeye başladı. Odessa’da yaşayan yaklaşık 1 milyon insan, kentin “herkese açık turistik” olan imajını değiştirmeye başladı. Normal şartlarda deniz kıyılarında insanların eğlendiği yerlerde, olası bir deniz çıkartmasına karşı sahil yakınlarına mayınlar döşeniyor. Kent meydanlarına tanksavar bariyerler kuruluyor ve şehrin turistik mimari yapıları birer birer korunma amacıyla kapatılıyor.

Odessa Belediye Başkanı Sert Konuştu

Rusya ve Putin yanlısı olarak bilinen ve hatta Rusya pasaportu olduğu iddia edilen Odessa Belediye Başkanı Gennadi Trukhov, geçtiğimiz hafta bir basın toplantısında “Odessa kapıları misafirlerine her zaman açık bir şehirdir. Ama davetsiz misafirlerden ve silahlı kişilerden hoşlanmayız. Silahsız ve dost insanlarla tanıştığımızda ise memnun oluruz” demişti. Bu sözlerle kentin savaş hazırlığına gireceğinin sinyallerini veren Trukhov bu kez de “Odessa’ya düşecek füzeleri ateşleyecek olan düğmeye basmak için insanın nasıl bir şerefsiz, aptal ya da pislik olması gerekir bilmiyorum. Böyle bir şeyi benim aklım almıyor” dedi. Odessa, Vladimir Putin için stratejik bir öneme sahip.