Gündem

Rusya’da savaşa karşı tepkiler büyüyor! Ele geçirilen bir Rus askeri konuştu: Sivilleri vurmak istemiyoruz

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatında 16. güne girildi ve birçok uzman, Kiev’i birkaç gün içinde ele geçirmeyi planlayan Vladimir Putin’in, beklemediği bir direnişle karşı karşıya kaldığını belirtiyor. Ukrayna ordusu ve halkı direnişe devam ederken, Rus askeri birlikleri de Ukrayna topraklarına saldırmayı sürdürüyor. Savaş devam ederken, Rusya’da da tepkiler büyümeye başladı. Ukrayna’da sivil insanları vurmak istemeyen askerler ile komutanları arasında çatışmalar yaşandığına dair haberler gündeme gelirken, konuya ilişkin benzer görüntüler Rus televizyonlarına da yansıdı.

Rusya’da Savaş Karşıtı Tepkiler Büyüyor

Moskova yönetimi 2014 yılında Ukrayna sınırları içindeki Kırım’ı ilhak ettikten sonra 24 Şubat 2022’de Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donbas üzerinden Ukrayna’ya girdi ve Rusya-Ukrayna savaşında 16. güne girildi. Çatışmalar devam ederken, Rusya’da savaş karşıtı söylemlerin ve tepkilerin arttığına dair haberler gündeme gelmeye başladı. Uluslararası medyada yer alan haberlere göre hem Ukrayna’daki Rus askerleri arasında hem de Rus televizyonlarında yer alan yorumcular arasında savaşa karşı tepkinin git gide büyüdüğü ortaya çıktı.

“Sivilleri Vurmak İstemeyen Bir Teğmen Öldürüldü”

Ukrayna güvenlik güçleri ve Ukrayna İçişleri Bakanlığı, ele geçirilen Rus askerlerinin görüntülerini kamuoyu ile paylaşmayı sürdürürken, yakalanan bir Rus askerinin sözleri de gündeme oturdu. Yaralı olarak yakalanan askerin, sivilleri vurmak istemeyen Ruslar olduğunu söylediği görüldü. Harkov’da yakalanan ve ayağından yaralı olan Rus askeri, sivillere saldırmaya karşı çıktığı için vurulduğunu ve aynı şekilde sivilleri vurmak istemeyen bir teğmenin de öldürüldüğünü söyledi.

“Afganistan Savaşından Çok Daha Kötü”

Öte yandan Rus televizyonlarında programlara çıkan birçok yorumcu da savaşa karşı tepkili açıklamalarda bulundu. Bazı yorumcuların, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali için dile getirdiği “Nazileri temizlemek” gibi argümanlara karşı çıktı ve Ukrayna’daki savaşın hiçbir haklı nedeni olmadığını ifade etti. Rusya’da bir akademisyen olan Semyond Bagdasarov, Ukrayna savaşı için “Afganistan savaşından çok daha kötü” sözlerini dile getirdi.