Rusya’da savaşın etkisiyle yükselen enflasyon market raflarına yansıdı: Şeker rafları bomboş kaldı

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı işgal harekatı ile birlikte ekonomi piyasalarında ve temel gıda tedarikinde sarsılmalar yaşandı. Ekonomi piyasalarında savaş sürecinde sert fiyat hareketlilikleri yaşanırken, dünyanın en büyük gıda ihracatçısı olan Ukrayna ve Rusya’nın gıda tedarikinde aksamalar yaşanması, temel gıda piyasasını da etkiledi. Bu bölgelerden gıda ürünleri ithal eden ülkelerde söz konusu sorun ciddi ölçülerde yaşanırken, birçok ekonomik yaptırım ile karşı karşıya kalan Rusya’da da market raflarında karabuğday ve şeker rafları boş kalmaya başladı. Rusya’da yaşanan gıda sorunları sonrasında bazı ürünlere satış sınırlamaları uygulanmaya başladı.

Rusya’da Enflasyon Hızla Artıyor

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş nedeniyle ülkelerden Rusya’ya karşı peş peşe yaptırımlar geldi ve bu ekonomik yaptırımlar ile Rus rublesi tarihi değer kaybı yaşadı. Öte yandan yaptırımlarla birlikte sevkiyatlarda da sorunlar çıkmaya başladı ve savaş, ürün fiyatlarına da yansıdı. Savaşın başlamasından sonra Rusya’da 26 Şubat – 4 Mart tarihlerini kapsayan dönemde haftalık enflasyon %2,2 seviyesine yükselerek 2008’den bu yana en yüksek artışını yaşadı. Öte yandan Rusya2da 5-11 Mart tarihlerini kapsayan haftada ise haftalık enflasyon %2,1 olarak kaydedilirken, yıllık enflasyon ise %2,1 artışla Aralık 2015’ten sonra ilk kez %12,5 seviyesine yükseldi.

Şeker, Domates, Muz ve Yumurta Fiyatları Fırladı

Rusya’nın net ihraççısı olduğu şekerin fiyatı sadece Mart ayında %15 arttı. Öte yandan Rusya’da domatesin fiyatı %17 oranında ve muzun fiyatı da %16 oranında artış gösterdi. Bu süreçte yumurta fiyatları %25 oranda artış gösterirken, ülkedeki yumurta üreticileri bu artışın %40’a kadar çıkabileceğini açıkladı. Yaşanan fiyat artışları sonrasında bazı marketlerde, kişi başına satılacak şeker, tuz, karabuğday gibi ürünlere satış sınırlaması getirildi. Birçok markette bu ürünlerin olduğu raflar boş kaldı.

Exit mobile version