EkonomiGündem

Rusya’dan ayçiçek yağı yüklü gemiler gelmeye başladı: Türkiye’de yağ fiyatları düşer mi?

Küresel olarak artışa geçen enerji fiyatları, tarımsal maliyetlerin artışıyla birleşmiş ve son olarak Rusya ile Ukrayna arasındaki krizden de beslenerek Türkiye’de ciddi bir ayçiçek yağı krizi oluşturmaya başlamıştı. Dünya ayçiçek ithalatının yaklaşık olarak yüzde 70’inin de Rusya-Ukrayna bölgesinden gerçekleştirildiği biliniyor. İki ülke arasındaki gerilim, ayçiçek yağlarında büyük bir fiyat artışına sebep oluyor. Son olarak Rusya’dan Türkiye’ye ayçiçek yağı yüklü gemilerin geleceği haberi vatandaşları bir nebze de olsa rahatlattı. Peki bu gelişme ülkemizdeki yağ fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Sözcü’ye konuşan İstanbul Perakendeciler Derneği (PERDER İstanbul) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere, bir ay önce 1400-1500 dolar bandında olan ham yağ fiyatlarının savaş nedeniyle 2 bin 300 dolar seviyesine kadar çıktığını açıkladı.

Nihai ürünlerin ambalajlandığı tenekelerin ve ürünlerin marketlere geldiği kolilerin de artan ham madde fiyatlarının etkisiyle ciddi şekilde zamlandığını söyleyen Güzeldere,

“Petrol fiyatlarındaki artış sadece nakliyeyi değil, ambalajı da etkiliyor. Karton koli ve teneke fiyatları adeta uçtu. Geçen yıl 6 liradan aldığımız boş bir karton koli, bu yıl 17 liraya çıktı. Benzer şekilde boş bir teneke ise 5-6 liradan 17-18 liraya çıkmış durumda. Maliyetlerdeki tüm bu artışlar ister istemez nihai ürün fiyatlarını etkiliyor” dedi.

Fiyatları Kestirmek Zor

Güzeldere, “Fiyatlar düşer mi?” şeklindeki sorulara cevap niteliğinde olacak şekilde ise şunları kaydetti:

“Arz konusunda sıkıntı yaşamayız. Rusya’dan gelen gemilerden sonra, önce Çukurova sonra Trakya Bölgesi’nde başlayacak hasatla birlikte elimiz daha da rahatlayacaktır. Ancak fiyatlar nasıl olur, onu kestirmek çok güç. Dünya borsalarındaki ham yağ fiyatları belli. Artan maliyetlerden sonra yurt içinde özel sektörün fiyat düşüşü yapacağını tahmin etmiyorum.”