Rusya’nın askeri harekatı sonrası Ankara teyakkuza geçti! Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan açıklamalar

Rusya’nın Ukrayna’ya savaş ilan etmesi ile birlikte ülkeler de acil toplantılarla bölgedeki durumu değerlendirdi. Rusya’ya yönelik yaptırım açıklamaları gelmeye devam ederken, Türkiye’nin bu savaşa karşı nasıl bir tavır ortaya koyacağı merak ediliyordu. 24 Şubat tarihinde Rusya’nın Ukrayna’ya girmesi ile birlikte Ankara’da Güvenlik Zirvesi toplandı ve Ankara’da Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi “kabul edilemez” olarak nitelendirildi. Ayrıca Türkiye’den “haksız ve hukuksuz saldırının bir an önce durdurulması” için çağrı yapıldı.

Güvenlik Zirvesi Gerçekleştirildi

Rusya, 24 Şubat Perşembe günü sabah saatlerinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in açıklamaları sonrasında Ukrayna’ya girdi. Hafta başında Putin’in ulusa sesleniş konuşmasında dile getirdiği açıklamalar sonrası korkulan oldu ve Rusya-Ukrayna savaşı başladı. Rusya’nın askeri operasyon başlatması ile birlikte ABD ve AB ülkelerinden yaptırım ve “operasyonu durdurun” çağrıları da peş peşe gelmeye başladı. Rusya’nın müdahaleye başlaması sonrasında Türkiye de teakkuza geçen ülkeler arasında yer aldı. Operasyonun başladığı gün sabah saatlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Güvenlik Zirvesi gerçekleştirildi.

“Kabul Edilemez, Reddediyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığındaki Güvenlik Zirvesi, 1 saat 50 dakika sürdü. Güvenlik Zirvesi’nden hemen sonra ise Uluslararası Demokratlar Birliği heyetini kabulünde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada “Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekatı kabul edilemez bulduğumuzu ve reddettiğimizi belirtiyorum. Uluslararası hukuka aykırı gördüğümüz bu adım, bölgenin barış, huzur ve istikrarına vurulmuş ağır bir darbedir. Her ikisini de dost ülkeler olarak gördüğümüz, yakın siyasi, ekonomik, sosyal ilişkiler içinde bulunduğumuz Rusya ve Ukrayna’nın karşı karşıya gelmiş olmasından dolayı üzüntü duyuyoruz” dedi.

“Üzerimize Düşeni Yapacağız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarında Rusya’nın saldırıya başlamasından sonra Ukrayna Cumhurbaşkanı Vlodimir Zelenskiy ile telefonda görüştüğünü ifade etti. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü korumak için verdiği mücadeleyi desteklediğini dile getirdiğini ifade eden Erdoğan “Kendi vatandaşlarımız ile bölgedeki Tatar kardeşlerimiz başta olmak üzere Ukrayna’da yaşayan herkesin can güvenliğinin sağlanması konusunda üzerimize düşenleri yapacağız” dedi. Erdoğan konuşmasında, Rusya ve Ukrayna arasındaki sorunun Minsk mutabakatları çerçevesinde diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Exit mobile version