Dünyanın sıcak gündeminde Rusya ile Ukrayna arasındaki jeopolitik kriz yer alıyor. Pazartesi günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ulusa sesleniş konuşmasında Ukrayna’nın doğusunda yer alan ve ayrılıkçıların elinde bulunan Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıyan kararnameyi imzaladı. Putin’in açıklamaları ve alınan kararlar sonrası ABD’den ve Avrupa ülkelerinden yaptırım açıklamaları gelmeye başladı. Rusya’nın resmen tanıdığı sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin lideri Denis Pushilin açıklamalarda bulundu. Moskova yanlısı grupların oluşturduğu Donetsk’in lideri Pushilin, seferberlik çağrısı yaptı.
Donetsk’in Lideri: Büyük Rusya’nın Desteği ile Kazanacağız
Rusya hafta başında, Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını resmen tanıdı. Sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıyan kararnamenin imzalanmasından sonra, Rus askerlerinin “barış sağlamak” için ilerlediği Donetsk bölgesinin lideri Denis Pushilin çeşitli açıklamalarda bulundu. Pushilin, bölgede Ukrayna’nın saldırgan tavrına karşı askeri hareketliliğin ve seferberliğin hızlandığını dile getirirken, bölgede durumun kritik olduğunu söyledi. Pushilin açıklamasında “Büyük Rusya’nın desteğiyle kazanacağız” ifadelerini kullandı.
“Yetkililer İsterse Rus Askerleri Müdahale Eder”
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Pushilin, Ukrayna ile yaşanan kriz ile ilgili olarak da çok net mesajlar verdi. Donetsk bölgesinin lideri, sınır geriliminin, Kiev yöntemi barışçıl yöntemlerle çözülmesini istediklerini, diyaloğu tercih edeceklerini ifade etti. Pushilin bunun yanı sıra, Rusya’dan yardım isteme haklarını da kullanacaklarını vurguladı. Denis Pushilin’in açıklamalarının yanı sıra Birleşik Rusya Partisi Genel Sekreteri Andrey Turchak da çeşitli açıklamalarda bulundu. Birleşik Rusya Partisi Genel Sekreteri Andrey Turchak, yaptığı açıklamada “Eğer bölgedeki yetkililer isterse Rus askerleri müdahale eder” ifadelerini kullandı.
Kırım’ın İlhakından Bu Yana Tırmanan Gerilim
Rusya ile Ukrayna arasındaki tırmanan gerilim, 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi ile birlikte farklı bir boyuta ulaşmıştı.Söz konusu dönemden sonra Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki Moskova yanlısı ayrılıkçı grupları desteklemeye devam etmişti. Gerilimin arttığı bölgede çatışmalar devam ederken, Rusya ve Belarus ortak askeri tatbikatları nedeniyle son dönemlerde Ukrayna sınırına çok yakın bölgelerde çok sayıda askeri araç ve birlik yerleştirmişti. Rusya’nın tatbikat için yerleştirdiği askerler sonrasında Batı ve ABD medyasında, Rusya’nın “her an Ukrayna’yı işgale başlayacağına” dair haberler yer almıştı.