Ekonomi

Rusya’nın en büyük bankası iflasın eşiğine geldi, Avrupa pazarından çekilme kararı aldı!

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatına başlamasının ardından başta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere birçok ülke Rusya’ya yönelik yaptırım kararı aldı. Büyük çoğunluğu ekonomik sahada gelen bu yaptırımların yanında siyasi yaptırım kararları da alındı. Ancak Rusya’nın, ekonomik anlamda yalnızlaştırılması için alınan yaptırım kararları, ülkenin en büyük bankasına ciddi bir darbe vurdu. Rusya’nın en büyük bankacılık kuruluşu olan Sberbank, alınan ekonomik yaptırım kararları sonrasında Avrupa pazarından çekilme kararı aldı. Banka, Avrupa’daki şubelerden “olağanüstü” bir nakit çıkışı yaşandığını bildirdi.

Sberbank Avrupa Pazarından Çekildi

Rusya’nın başlattığı işgal harekatı sonrasında ABD ve AB ülkeleri peş peşe Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırım kararları aldı. Öte yandan diğer birçok ülke, şirket, kurum ve kuruluş da Rusya’ya yönelik yaptırım kararları alırken, Rusya’nın ekonomik anlamda yalnızlaştırılması için gelen kararlar artış göstermeye başladı. Alınan yaptırım kararları sonrasında ilk büyük darbeyi Rus oligarklar yemişti. Bu kez de Rusya’nın en büyük bankası olan Sberbank, yaptırımların bir sonucu olarak sert bir darbeyle karşılaştı. Banka, Avrupa’daki şubelerinden “olağanüstü” bir nakit çıkışı yaşandığını bildirdi ve Avrupa pazarından çekilme kararı aldığını açıkladı.

Avrupa Şubelerinde Olağanüstü Nakit Çıkışı

Sberbank tarafından yapılan yazılı açıklamada, Avrupa’daki şubelerde “olağanüstü” nakit çıkışı yaşandığı belirtilirken, Sberbank’ın Avrupa’dan çekilme kararı aldığı da doğrulandı. FMA tarafından yapılan açıklamada, Sberbank Europe AG’nin, “mevduat sıkıntısı nedeniyle batma olasılığının yüksek olması” konusunda uyarılarda bulunan Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) talimatı ile kapatıldığı bildirildi. Söz konusu açıklamada ECB’nin, 28 Şubat tarihinde Sberbank’ın jeopolitik gelişmeler ve büyük likidite çıkışları (mevduat) nedeni ile ekonomik sıkıntılar içinde olduğunu ve bankanın iflas edebileceğini belirttiği hatırlatıldı.

Müşterilerin 100 Bin Euro’ya Kadar Mevduat Garantisi Var

Bankada iflas işlemlerini yönetmek adına bankaya bir kayyum atandığı bildirilirken, açıklamada banka müşterilerinin 100 bin Euro’ya kadar mevduat garantisinin olduğu da ifade edildi. FMA, Sberbank Europe AG’nin kapatılmasına ilişkin açıklamasını, moratoryumun sona ermesinden yaklaşık 1 saat önce yaptı. ABD ve AB, Sberbank da dahil olmak üzere Rusya’nın büyük bankalarına, Moskova’nın Ukrayna’ya karşı saldırısından dolayı, bankaların SWIFT sisteminden çıkarılması da dahil olmak üzere birçok yaptırım kararı almıştı.