Gündem

Rusya’nın saldırıları sonucu Avrupa’nın en büyük nükleer santralinde yangın çıktı: Olası patlamada tüm Türkiye etkilenir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat Perşembe günü Rus birliklerine emri verdi ve Rus ordusu Ukrayna’yı işgal harekatına başladı. Rus askerleri Ukrayna topraklarını bombalamaya devam ederken, artık savaşta 9. güne de girildi. Savaşın gölgesinde taraflardan açıklamalar gelmeye devam ediyor ve savaşın 9. gününe girilirken sadece Ukrayna için değil, tüm dünya için büyük bir tehlike gösterdi. Ukraynalı yetkililer, sabah saatlerinde Rusya’nın bölgeye açtığı ateş sonucunda Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali’nde yangın çıktığını duyurdu.

The New York Times Saldırıları Doğruladı

Ukrayna, sabah saatlerinde Rusya’nın saldırıları sonucunda Avrupa’nın en büyüğü olan Zaporijya Nükleer Santrali’nde yangın çıktığını açıkladı. Gelen açıklamalara göre itfaiye ekipleri Cuma günü güneş doğduktan kısa bir süre sonra yangını söndürebildi. Olayla ilgili gelen açıklamalarda, yangın nedeniyle can kaybı yaşanmadı belirtildi. Yangın başladıktan sonra itfaiye ekipleri bir süre devam eden saldırılar nedeniyle bölgeye gidememiş ve yangına müdahale edememişti. The New York Times tarafından doğrulanan görüntülerde, yapının dışında bulunan askeri araçlardan binaya ateş açıldığı görülüyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı: Çernobil Faciasından 10 Kat Kötü Olur

Reuters tarafından aktarılan bilgilere göre söz konusu yangın, kompleksin çeperindeki eğitim binasında meydana geldi. Yangın sonrası gelen açıklamalarda Ukraynalı acil durumlar servisi, olay esnasında 6 nükleer reaktörden yalnızca birinin çalışır durumda olduğunu bildirdi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, 1986 yılında yaşanan nükleer felaketi de hatırlatarak “Zaporijya’da ortaya çıkacak bir felaket 10 kat daha kötü olabilir” sözlerine yer verdi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından yapılan açıklamalarda, Zaporijya bölgesinin çevresinde radyasyonun normal düzeylerde olduğu belirtildi.

“Olası Bir Patlamada Tüm Türkiye Etkilenir”

Ukrayna’da nükleer santralin hedef alınması ve endişe veren yangının ardından Haber Global Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli, olası bir nükleer santral sızıntısına ilişkin kritik değerlendirmelerde bulundu. Sürmeli açıklamasında “Patlama olursa sadece tek bölge değil, birçok bölge etkilenir. Rüzgar olduğu müddetçe radyoaktif parçacıkların ne kadar yükseğe gitmesi insan temasından uzak durmasını gösterir. Ancak yer seviyesinde ilerlediğinde toprağa teması daha kolay olacak. Böylece insanla teması daha kolay olacak. Olası patlamanın yeri Çernobil faciasından Türkiye’ye daha yakın bir bölgede. Yani sadece Karadeniz değil, Doğu da etkilenir, tüm Türkiye etkilenir. Tedbir alınması lazım” sözlerine yer verdi.