Rusya’nın yakın müttefiki Çin’den savaşa ilişkin ilk açıklama geldi: İşgal anlamına gelmiyor

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik harekat başlatması ile birlikte ABD’den ve AB ülkelerinden yaptırım açıklamaları gelmeye başladı. İngiltere 5 Rus bankasına yönelik ekonomik yaptırım uygulama kararı alırken, diğer AB ülkelerinden de yaptırımla ilişkili açıklamalar geldi. Öte yandan ABD, Rusya’ya yönelik sert açıklamalarda bulunarak, meydana gelecek olan tüm ölüm ve yıkımlardan Rusya’nın sorumlu olacağını belirtti. Dünya basınında ülkelerden gelen haberler peş peşe yer almaya devam ederken, Rusya’nın yakın müttefiki Çin’in konuya ilişkin nasıl bir yaklaşım ortaya koyacağı merak ediliyordu. Çin, Ukrayna’da gerilim tırmanmaya devam ederken, Rusya’nın başlattığı askeri operasyonun “işgal anlamına gelmediğini” belirtti.

“Rusya’nın Harekatı İşgal Anlamına Gelmiyor”

Çin, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonun “işgal anlamına gelmediğini” belirten bir açıklamada bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada “Rus işgali” ifadesini kullanan gazetecilere sert bir dille karşı çıktı. Bakanlık sözcüsü konuya ilişkin olarak “İşgal ifadesini kullanarak Batı medyasının yöntemini kullanmış oluyorsunuz.” sözlerini dile getirdi. Chunying ayrıca açıklamasının devamında “Son durumu yakından takip ediyoruz. Tüm taraflara, durumun kontrolden çıkmasını önlemek için sağduyu çağrısı yapıyoruz” sözlerini dile getirdi.

Çin’den İlk Açıklama Geldi

Çin’in, yakın müttefiki Rusya’nın başlattığı askeri operasyonlar karşısında nasıl bir duruş sergileyeceği merak ediliyordu. ABD’nin sert açıklamaları sonrasında Çin, ABD’nin hiçbir zaman yapıcı olamadığını belirten bir açıklamada bulunmuştu ancak bu açıklamalar, Rusya Ukrayna’ya saldırı başlatmadan önce gelmişti. 24 Şubat Perşembe günü Rusya’nın Ukrayna’ya girmesi ile birlikte Çin’den de ilk açıklama gelmiş oldu.

“Ukrayna’daki Rusya Yanlısı Birliklere Silah Verilmedi”

Basın toplantısında konuşan Hua Chunying, Çin’in Ukrayna’da bulunan Rusya yanlısı ayrılıkçı güçlere silah vermediğini belirtti. Bakanlık sözcüsü, Ukrayna’daki Çinli vatandaşlara evden çıkmama ve Çin bayrağı gibi, ülkeye ait semboller ve içeriklerin olduğu eşyaları taşımama çağrısında bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, daha önce yaptığı bir açıklamasında “ABD sürekli Ukrayna’ya silah satarak ve savaş çığırtkanlığı yaparak gerilimi artırıyor” sözlerini dile getirmiş ve Rusya ile Ukrayna arasındaki tırmanan krizden ABD’yi sorumlu tutmuştu.

İran’dan da Bir Açıklama Geldi

Çin’in açıklamalarının yanı sıra İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da Ukrayna’daki operasyonlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Abullahiyan, savaşın NATO’nun provokasyonlarının bir sonucu olduğunu dile getirdi. Çin ve İran’dan gelen savaş açıklamaları sonrasında dış basından gelecek yanıtlar takip edilecek.

Exit mobile version