Rusya’ya karşı kurulan “hacker ordusu” 300 bin üyeye ulaştı: Hedefte Rusya’nın kamusal hesapları var
Rusya’nın 24 Şubat tarihinde başladığı Ukrayna’yı işgal harekatında 20. gün de geride kaldı. Savaşın başladığı günden bu yana geçen 3 haftalık süreçte, hem Rus saflarında hem de Ukrayna saflarında savaşmak üzere birçok yabancı gönüllü bölgeye gitmişti. Rus saldırılarına karşı Ukraynalı askerlerin ve sivil halkın direnişi devam ederken, savaş jeopolitik bölgeden siber alana sıçramaya başladı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi sonrası kurulan “hacker ordusu” 300 bin kişiye ulaştı. Dünya genelinde Moskova’ya karşı kurulan hacker ordusunun ismi ise Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Mikhailo Federov’un Telegram’da kurduğu “Ukrayna’nın bilgi teknolojileri ordusu” oldu.
Rusya’ya Karşı Hacker Ordusu Kuruldu
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatı sonrasında Rusya’ya yönelik yaptırımlar da büyüyor. Bölgeye her iki saf için de yabancı savaşçılar gitmeye devam ederken, küresel IT uzmanları ile bağımsız hackerlar bir araya gelerek, Moskova’ya karşı dünya genelinde bir hacker ordusu kurdu. Sayısı 300 bin kişiye ulaşan hacker ordusu, Rusya ile siber cephede savaşıyor. Grubun yöneticileri bilgisayar korsanları ve dağıtık hizmet reddi (DDoS) saldırıları ile Rus devlet sitelerine erişimin engellenmesini istiyor. Savaş başladıktan kısa bir süre sonra kurulan hacker grubu, bugüne kadar birçok Rus ve Belarus resmi kamu hesaplarına zarar verdi. Bu saldırılarda Rus medyaları, bankalar ve Gazprom hedef alındı.
Federov “Hacker Ordusunu” Göreve Çağırdı
Mikhail Federov, geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük şirketlerinin yöneticilerinden, Rusya ile bağlarını koparmalarını istemişti. Federov, Telegram grubunda yaptığı paylaşımda “IT ordusu kuruyoruz. Dijital yeteneklere ihtiyacımız var. Herkesin görevi olacak” sözleri ile hacker ordusunu göreve çağırmıştı. Söz konusu hacker grubunda, Federov’un çağrısını görerek harekete geçen İsviçreli bağımsız hacker Kali de Rusya ile Belarus demiryolunun dijital varlığını felç etmek ile görevlendirildi. The Guardian’a konuşan Kali, bazı eylemlerin yasadışı olmasından dolayı gerçek adını paylaşmadı.