Rusya’ya karşı petrol hamlesi! Yasaklanması için hazırlık yapılıyor

Ukrayna’ya karşı işgal girişimi başlatan Rusya’ya AB hamlesi gelmiş, Rus petrolüne yönelik yasak adımı atılmıştı. Sekiz hafta önce başlayan işgal nedeniyle Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar da söz konusu. İşte detaylar…

Diplomatların verdiği bilgiye göre, muhtemel yeni kısıtlamalar arasında Rusya’nın en büyük bankaları Sberbank ve Gazpromneft’i SWIFT bankacılık sisteminden çıkartmak, Rusya’dan nükleer yakıt ithalatını kesmek, daha fazla Rus haber kanalını yasaklamak, Ruslara vize işlemlerini durdurmak ve Kremlin ile ilişkili daha fazla kişi ve şirketi kara listeye almak var.

MALİYET ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

Reuters’in aktardıklarına göre kaynaklardan biri, Rus petrolünün diğer tedarikçilerden yapılacak ithalatla ikame edilmesinden doğacak maliyeti belirlemek için çalışma yapıldığını belirtti. Aynı kaynak, muhtemel yeni yaptırımlar kapsamında Rus petrolünün yasaklanmasından oluşacak maliyeti belirleme sorumluluğunun Avrupa Komisyonu’nda olduğunu ifade etti. Kaynak, görevi gereği basına konuşması kısıtlandığı için isminin gizli tutulmasını istedi.

Petrol ihracatı geliri, Rusya için ana döviz kaynağı durumunda. AB devletlerinden birçoğu Rusya’ya yapılan petrol ödemelerinin durdurulması çağrı bulunmuş, Moskova’nın petrol gelirleriyle Ukrayna’daki savaşı finanse ettiğine dikkat çekmişti. Kaynağın verdiği bilgiye göre, Rusya’ya petrol ambargosu getirilmesine itiraz eden Almanya’nın yaklaşımı değişirse diğer gönülsüz ülkeler de buna katılabilir.

Exit mobile version