Saç Ekimi ve COVID-19 ile İlişkili Risk Nedir? Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Kliniğimiz hastalığın yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için sosyal mesafeyi ve güvenlik önlemlerini sürdürecektir. Bu yazıdaki amacımız Covid-19 salgını sırasında kullanılan ek güvenlik önlemleri hakkında açık rehberlik sağlamaktır. Tüm dünyada koronavirüs salgını, kısmen bu virüs hakkında var olan genel yanlış bilgilendirme nedeniyle, aynı zamanda panik ve sahte haberlerin medya yoluyla, özellikle de internette kolayca yayılmasından dolayı insanlarda birçok korku ortaya çıkarmıştır. Sosyal mesafe ve kilitlenen şehirler, birçok insanın evde, kamusal yaşamdan uzakta ve bolca zaman harcayarak eşi görülmemiş zaman geçirdiği anlamına geliyor. Uzun zamandır planlanmış kozmetik ameliyat işlemleri olan insanlar için Covid-19 her konuda olduğu gibi bu konuda da risk teşkil etmektedir. 

Çin’in Wuhan kentinde bulunan bir balık pazarından çıkarak dünyaya pandemi yayan korona virüsü, yaklaşık 6 aydır dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Türkiye’de de gündemdedir. Önlemler %100 uygulanmadığı sürece tamamen biteceği de söylenemeyecektir.

Virüs, Çin’de ortaya çıktığı Aralık ayından bu yana birçok bilinmezliği beraberinde getirmiştir. Geçen süre zarfında Covid-19 Tıp dünyası tarafından aydınlatılmış olsa dahi halihazırda spesifik bir tedavi ve aşı bulunamamıştır. Yalnızca virüse yakalanmamak için alınabilecek klasik önlemler saptanabilmiştir. Bu önlemler:

11 Martta ilk vakanın Türkiye’de görülmesinden bu yana binlerce Türk vatandaşı hayatını kaybetmiştir. Bu sayıları artırmaya değil düşürmeye yönelik çabalar devam etmeli ve önlemler doğrultusunda yaşama devam edilmelidir.

 

Covid-19 Günlerinde Saç Ekim Kliniği Nasıl Olmalıdır?

 

Enfekte riskinin yüksek olduğu korona günlerinde, saç ekim işlemi tüm garantileri olan özel bir klinikte ve bunu çok iyi bilen ve gerekli tüm hijyen ve önleme protokollerini kesinlikle takip eden uzman tıbbi personel ile bir sağlık merkezinde yapılması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanan sağlık kalitesi ve güvenlik uluslararası sertifikasına sahipt ve ayrıca ISO protokollerine de uygun bir klinik seçilmelidir. Bu sertifikalar kliniğin prosedürlerini, hem konsültasyon sırasında hem de tıbbi müdahale sırasında güvenli, steril ve hijyenik bir ortamda yürütmek için gerekli tüm önlemleri almasını garanti eder. 

Klinik, herhangi bir olayla karşılaşma olasılığı için gerekli tüm becerilere sahip yüksek nitelikli profesyonellerden oluşmalıdır. Saç ekim işlemi steril bir ameliyathanede yapılmalı, hem tıbbi personel hem de hasta her zaman bir yüz maskesi takmalı, dezenfekte edilmiş ve tek kullanımlık malzemeler kullanmalıdır.

 

Kliniğimizin Aldığı Zaruri Önlemler

 

Covid-19 pandemisinden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Saç ekim prosedürü gerçekleştirmek için kliniğe gidenler önlemleri alarak kurallara uymalıdır. Bulaşan en önemli yolların elin yüz, göz ve buruna dokundurulmaması gerektiği unutulmamalıdır. Bu doğrultuda kişi el hijyeni ve genel temizliğini sağlamalıdır. Sık sık el yıkamak akılda tutulurken kesinlikle kliniğe maske takılarak gidilmelidir.

Klinikte hastayı karşılayan ekip ve klinik calışanları aynı şekilde maskeli olmalıdırlar. Operasyonu gerçekleştirecek olan doktor ve yardımcı sağlık personeli maske, tulum, koruyucu siperlik kullanmalıdır. Hem çalışanlar hem de hastaların sağlığı için sterilizasyona son derece önem verilmelidir. Klinikler saç ekim odalarına kurmuş olduklari ultra viyole lambaları ile işlemi gerçekleştirdikten sonra mutlaka 1 saat kadar açık bırakıp ortamın sterilizasyonu sağlamalıdır. Temizlik, mutfak, kantin, banko, şoför ve yardımcı sağlık personelinin normal olan eğitimden farkı olarak pandemi ekseninde düzenli olarak hizmet içi eğitime tabi tutularak hem sizleri hem kendilerini koruması için mutlaka bilgilendirilmeleri sağlanmalıdır. 

Bu sürecin daha ne kadar süreceği öngörülemediği için azami önlemler alınmalı ve aldırılmalıdır. Mart ayının ortasında başlayan ve Mayıs ayının ortasından itibaren kademeli olarak gevşetilmeye başlanan sıkı önlemlerin kişisel olarak devam ettirilmesi zaruridir. Ancak bu sayede pandemi öncesi günlere dönülebilmesi mümkün hale gelecektir.

 

Kliniğimizin Aldığı Personel ve Hasta Önlemlerini Şu Şekilde Sıralayabiliriz:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biz bir toplumuz ve kendimize ve başkalarına bakmak bizim sorumluluğumuzdur. Sorumlu davranışlar ve iyi hijyen, herhangi bir salgına karşı en iyi savunmamızdır. Tüm ekibimizin en yüksek güvenlik ve hijyen standartlarını korumaya kararlı olduğunu taahhüt ediyoruz. Herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, lütfen telefon numaramızdan veya web sitemizden bizimle iletişime geçiniz. 

 

Www.hairsix.com.tr

Dr.Merdan Çelik

Exit mobile version