Sağlığınız İçin Önemli Uyarı! Bu lambalar vücut için çok tehlikelidir.

Birçok kişi enerji tasarrufu amacıyla LED ve diyot lambaları kullanmayı tercih etmektedir. Ancak yapılan araştırmalar, beyaz ve mavi ışık yayan bu lambaların insan vücudu için son derece tehlikeli olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla bu lambaların yaydığı “B” ve “C” ışınları cilt ve gözler için zararlıdır.

İş yerinde veya evde sürekli beyaz ve mavi ışığa maruz kalan kişilerin görme yeteneği zayıflamaktadır. Bu nedenle lambanın yerine göre seçilmesi gerekmektedir.

Doğru lamba seçimi, kullanılacağı yer ve zamana göre değişir. Örneğin gün ışığı almayan kapalı ofislerde gün ışığı lambaları adı verilen ışıkların kullanılması uygundur. Şu anda ekonomik açıdan kullanılan LED, diyot lambalar, ışık kütlesinin soğuk tonlarına uyum sağlıyor. Bu tür lambalar, ofisteki çalışanların çalışma kabiliyetini etkiler. Göz yorgunluğuna ve gerginliğe neden olur. Bu nedenle ofislerde “yapay gün ışığı” adı verilen lambaların kullanılması tavsiye edilir. Mavi ışık yayan elektronik monitörlü cihazlar (telefon, tablet, bilgisayar) gözleri olumsuz etkiler.

Yabancı ülkelerde yapılan araştırmaların sonuçlarına göre bu tip cihazların yaşa bağlı “Makula Dejenerasyonu” (sarı nokta) gelişimine neden olma ihtimali bulunmaktadır.

Bu lambalar daha çok çocuk ve gençleri etkilemektedir. Ebeveynler, çocuğun yatak odasında en azından normal, sarı ampuller kullanmalıdır. Ayrıca mavi ışığın vücut üzerindeki olumsuz etkisi sonucunda uyku bozuklukları meydana gelir. Bu nedenle uykudan en az 1 saat önce telefonu veya bilgisayarı kullanmamanızı öneririz.

Çocukların gece korkusu yaşamaması için ebeveynlerin kullandığı gece lambalarının (abajur) da kırmızı olmasını öneriyoruz. Bazı araştırmalar akşamları genel aydınlatma sırasında bu lambaların kullanılmasının uygun olduğunu gösteriyor.

LED aydınlatmanın da çevre üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu unutulmamalıdır. Bu tür lambaların birçoğu kurşun parçacıkları, arsenik ve diğer elementler içerir. Lamba kırıldığında ortaya çıkan duman, solunum sistemine zarar vermekte ve hatta bazen zehirlenmelere yol açmaktadır.

Exit mobile version