Sağlıklı Yaşam: Uyurken diş gıcırdatmanın neden olabileceği hastalıklar!

Pandemi hayatın birçok alanını etkilemesinin yanı sıra ağız boşluğuna da zarar verebilmektedir. Genel olarak psikolojik temelli olan ve toplumda “diş gıcırdatma” olarak tanımlanan bruksizmi önlemek için neler yapılabilir? Bu tedavi edilebilir bir sorun mu? Tedavi yöntemleri nelerdir?

Toplumda “uyurken diş gıcırdatma” olarak bilinen sorun, yani bruksizm sorunu, özellikle uyku sırasında üst ve alt dişlerin birbirine sürtmesi durumudur. Bu rahatsızlıkla ilgili Prof. Dr. Serhat Yalçın önemli açıklamalarda ve uyarılarda bulundu.

Şiddetli diş sıkma problemi yaşayan bazı hastalar sabah uyandıklarında çene kaslarında yorgunluk hissedebilir ve çene ağrısından şikâyet edebilirler. Bazen ağızlarını açmakta zorlanabilirler.

Prof. Dr. Serhat Yalçın’a göre bruksizm sorunu tedavi edilmezse baş ağrısı, dişlerde ağrı ve kırılma, çene kaslarında ağrı, diş hassasiyeti, çene ekleminde hasar meydana geliyor. Bu rahatsızlığı yaşayanların mutlaka doktor tedavisi alması gerekmektedir.

BELİRTİLERİ

Bireyin uyku partnerini uyandıracak kadar yüksek sesle dişleri gıcırdatma

Birbirine kenetleme olmak üzere artan diş ağrısı

Dişte hassasiyet, çatlamış, düzleşmiş, gevşemiş veya yontulmuş dişler

Çenede, boyunda veya yüzde ağrı

Dişin daha derin katmanlarını açığa çıkaracak kadar aşınmış diş minesi

Kulakta bir sorun olmasa da kulak ağrısı gibi hissedilen ağrı

Şakaklarda başlayan hafif baş ağrısı

Uyku bozukluğu

Yanak iç kısmında çiğnemeden kaynaklanan hasar

Yorgun ya da kasılan çene kasları ile tamamen açılıp kapanmayan kilitlenmiş bir çene bulunur.

TEDAVİ ŞEKLİ

Diş hekimlerinin uyguladığı, uyku esnasında dişlerin temasını engellemek amacı ile üst ve alt çene dişlerinin arasına yerleştirilen ” koruyucu gece plakları”, diş gıcırdatma tedavisinde kullanılan en etkili araçtır.  Plaklar yatmadan önce dişlerin hemen üzerine yerleştirilir ve gece boyunca ağızdan çıkarılmaz.

Diş gıcırdatma tedavisinde , doğru teşhis ile gece plağı kullanımı ve gerek duyulduğunda fizik ve ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabildiği gibi çene eklemindeki deformasyona bağlı olarak, çok ileri safhalarda cerrahi tedaviler de gerçekleştirilmektedir.

Koruyucu gece plakları yeterli mi?

Koruyucu gece plaklarının yanında bazı ek tedavilerin de uygulanması gerekebilir. Rahat uyumayı sağlayıcı önlemler, psikolog desteği, kas gevşetici ilaçların kullanımı, hatalı uygulanmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi, eksik olan dişlerin yerine koyulabilmesi için protez ya da implant uygulamaları gerekebilir.

Exit mobile version