Salgın bitmedi yeni varyant ‘Pirola’ can alıyor mu?

Salgın bitmedi yeni varyant ‘Pirola’ can alıyor mu? Milyonlar hatta milyarlarca insan bu yeni varyantı merak ediyor. Dünyada yayılmaya devam eden varyant merak ediliyor.

yeni varyant ‘Pirola’

Salgın bitmedi yeni varyant ‘Pirola’ can alıyor mu?

Dünyayı ve Türkiye’yi sarsan milyonlarca insanın can kaybına neden olan Koronavirüsün alt varyantları hala devam ediyor. Her yeni haftada yeni bir varyant karşımıza çıkarken bu kez Pirola dünya gündemini sarstı. Yeni varyant Pirola can alıyor mu? Milyonlar b soruya kilitlendi.

DSÖ, Pirola’yı 6 ülkede tespit etti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Pirola  varyantının 6 ülkede tespit edildiğini söyledi. Uzmanlar, korona enfeksiyonları ve hastaneye yatış oranlarında ABD, Avrupa ve Asya’da artış kaydedildiğini ancak bu sayıların geçmiş dalgalarda yaşanan zirvelerin çok gerisinde olduğuna işaret ediyorlar.

Pirola varyantının özelliği ne?

Pirola varyantına ilişkin olarak bilim dünyası araştırmalara devam ediyor. Pirola varyantının özelliğini uzmanlar şu şekilde açıkladı:

Bilim insanlarının gözü BA.2.86’nın üzerinde çünkü 2023’ün büyük bölümünde baskın varyant olan XBB.1.5’e kıyasla yeni varyant, Spike proteininde 35 mutasyona sahip Omicron’un alt türü bir varyant. Bu mutasyon, varyantın daha bulaşıcı olduğu, daha hızlı yayılabileceği, daha fazla insanın enfekte olmasına yol açabileceği endişesine yol açtı. Ancak ABD’de iki bağımsız laboratuvarda yürütülen deneyler çok büyük endişeye gerek olmadığına işaret ediyor.

TTB’den Pirola uyarısı

Türk Tabipler Birliği (TTB) de geçen hafta yaptığı açıklamada, Pirola olarak adlandırılan BA.2.86’nın “hipermutant” olduğuna işaret ederek, bu varyantın aşı ve hastalıkla ilişkili bağışıklıktan kaçabileceği endişesinin bulunduğunun altını çizmişti. Önümüzdeki süreçte yeni varyantlar nedeniyle vaka sayılarının artabileceğine dikkat çeken TTB, DSÖ ve ilgili kuruluşların salgın taramalarının sürdürülmesi ve sonbaharda, ileri yaş ve eşlikçi hastalıkları olanların aşı tekrarı ve bireysel önlemler ile korunmalarının önemine dikkat çekmekte olduğunu hatırlattı.

Exit mobile version