Salgın hastalıklara yerli çözüm: Tanı kitleri üretimine başlandı

Türkiye, Kovid-19 pandemisi sürecinde tanı kitlerini ithal etmek zorunda kalmıştı. Ancak şimdi, olası pandemi ve salgın hastalıklarda kendi tanı kitini üretme yolunda önemli adımlar atıyor.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Biyolojik Ürünler Laboratuvarı’nda, tifo, kolera, salmonella, şigella gibi hastalıklar için tanı kiti üretiliyor. Türkiye, bu alanda kendine yeterli hale gelerek ithalat bağımlılığını azaltmayı hedefliyor.

Güçlü altyapı ve deneyimli ekip

3 biyolog, 4 teknisyen ve yardımcı sağlık personelinden oluşan ekip, olası pandemi ve salgınlarda yerli tanı kitini üretebilir durumda. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Biyolojik Ürünler Laboratuvarı Sorumlusu Veteriner Mehmet Ali Kanat, yerli tanı kitleriyle ilgili olarak güçlü bir altyapıya sahip olduklarını ve tecrübeli bir ekiple çalıştıklarını belirtiyor.

Hazır ve esnek üretim kapasitesi

Türkiye’nin bu alanda hızlı hareket edebilme yeteneği de göz önünde bulunduruluyor. Kanat, Ankara’daki merkezde üretilen tanı kitlerinin, Türkiye genelinde hastanelere dağıtıldığını ve talep arttıkça üretimin de artırılabildiğini vurguluyor.

 

Exit mobile version