Salmonella Bakterisi Can Aldı! Tehlike Türkiye’de!

Avrupa’da Kinder ürünlerinde salmonella bakterisi çıkması üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı önlemler almaya başladı. Artık salmonella analizi yapılmayan ürünlerin ithal edilmesi mümkün olmayacak. Avrupa’da Kinder sürpriz yumurta yedikten kısa süre sonra fenalaşan 3 yaşında bir çocuk hayatını kaybetmişti.

Salmonella bakterisinin ürünlerde ortaya çıkmasının ardından Avrupa’da Kinder markalı birçok ürün toplatılmıştı. Tarım ve Orman Bakanlığı yayımladığı talimatta ithal edilecek ürünler için salmonella bakterisi analizini zorunlu hale getirdi. Kinder markalı çikolatalı ürünlerde rastlanan salmonella bakterisi, tüm dünyayı alarma geçirdi. Salmonella analizinin yapılacağı bazı Kinder marka çikolatalı ürünler şunlar; Kinder Sürpriz Yumurta, Kinder Schokobons, Kinder Mini Eggs, Uovo Maxi, Kinder Circus, Kinder Mix, Mix Cross Cat Kinder ve Mixed Patisserie.

Kinder markalı çikolatalı ürünlerde salmonella bakterisine rastlanması üzerine Belçika’da bulunan Ferrero firmasına ait bir fabrika geçici olarak kapatıldı. Arlon şehrinde bulunan Ferrero fabrikasında üretilen çikolatalı ürünlerin tamamı toplatıldı. 16 Nisan itibari ile aralarında İngiltere, Belçika ve Hollanda’nın da bulunduğu 10 ülkede salmonella vakası ortaya çıktı. Kinder ürünlerinden bulaşan bakteriden çoğunluğu çocuk olmak üzere en az 150 kişinin etkilendiği açıklandı.

Salmonella Baktersinin Belirtileri

Salmonella bakterisinin yol açtığı sağlık krizi ülkemizde endişe ile takip ediliyor. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü resmi web sitesi üzerinden salmonella bakterisi ile ilgili bilgiler paylaştı. Açıklanan bilgilere göre, salmonella bakterisi vücuda girdikten tahmini olarak 12 ile 72 saat arasında bazı belirtiler gösteriyor. Bu belirtiler arasında; ateş, ishal, karında kramplar, bulantı ve kusma yer alıyor. Hastalığın genellikle 4 ile 7 gün arasında sürdüğü ve salmonella bakterisi kaynaklı hastalığa yakalan kişilerin çoğunun tedavi olmadan iyileştikleri belirtildi. Yine de hastalık bazı kişilerde hastaneye gitmesine sebep olacak kadar şiddetli seviyelerde seyredebiliyor. Özellikle bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ciddi sonuçlar doğurabiliyor.

Uzmanlar Uyarıyor

Belirtilerin şiddetli olarak baş gösterdiği durumlarda acilen doktora gitmek gerekiyor. Salmonella bakterisinin bulaşıcı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, ellerin iyice yıkanması gerektiğini ve başka hiçbir yiyeceğe dokunulmamasını öneriyor.

Exit mobile version