Gündem

Salmonella Bakterisi Tehlikesine Karşı Dikkat! İngiltere’de Toplatılan Bakteri Kaynağı O Ürün Ne?

İngiltere Gıda Standartları Ajansı’nın yaptığı açıklama ile İngiltere’de 60 çocuğa bulaşan Salmonella bakterisi tespit edildiği bildirildi.  İshal, mide bulantısı, kusma, ateş gibi belirtilerle kendini gösteren hastalık İngiltere gündemin de yeni bir salgın mı yayılıyor şeklinde dikkatleri çekti. . İngiltere’den başka İrlanda, Fransa, Almanya, İsveç ve Hollanda’da salmonella vakaları görüldüğü belirtildi.

Peki, nedir bu Salmonella bakterisi?

Salmonella Bakterisi Nedir? Nasıl Bulaşır?

Çubuk şeklinde olan bu bakteri insanlarda yaklaşık 2000 alt tipi hastalığa neden olmaktadır. Tifo ve para tifo yalnızca insanlarda ateşlenme olarak bazı salgın hastalıklara neden olmaktadır.

Bakteri bulaştığı suların içilmesi halinde vücuda alındığı gibi bazı iyi pişirilmeyen et ve süt ürünlerinden yumurtadan da vücuda bulaşmaktadır. Kirli çiğ meyve sebze ve baharatlardan da bulaşma ihtimali olan bakterinin temas ettiği tarihi geçmiş besinler ve ürünlerden de insan vücuduna geçişi olmaktadır.

Bakteriden Korunma Yöntemleri

Salmonella bakterisinden ve diğer bulaşıcı bakterilerden korunmak için çeşitli önlemler alınmalı ve dikkat edilmeli. İşte alınması gereken önlemler;

  • Güvenli gıda seçimi
  • Gıdaları iyi temizlemek ve tam pişirmek
  • Pişmiş gıdaların muhafaza edilmeli, çiğ sebzelerle temas etmemeli
  • Eller sık sık yıkanmalı
  • Mutfak yüzeylerinin temizliği
  • Hayvanların gıdalar ile teması engellenmeli
  • Son tüketim tarihine dikkat edilmeli

Bir Devir Kapanıyor Mu? İşte Salgına Sebep Olan O Ürün!

İngiltere Gıda Standartları Ajansının yaptığı açıklama da ülkede Salmonella bakteri salgınına sebep olan ürünün Ferrero şirketine ait Kinder Sürpriz yumurta olduğunu bildirdi.11 Temmuz 2022 ve 7 Ekim 2022 kullanma tarihlerine sahip 2 parti ürünün toplatılması kararı çıkaran İngiltere Gıda Standartları Ajansı konu ile ilgili soruşturma açıldığını bildirdi. Uzun yıllardır hayatımızda var olan özellikle çocukların severek tükettiği kinder sürpriz yumurtasından kaynaklanan bu salgının ürünün satışı açısından çok olumsuz etkiler yaratacağı söylenmekte.