Şans oyunları geliri bütçeyi dört katına çıkardı

Vatandaşlar, artan maliyetlerle başa çıkmak için şans oyunlarına yönelerek bütçeyi zenginleştirdi. Ocak ayında, tüm şans oyunlarından elde edilen vergi geliri, bir önceki yıla göre 4 kat artarak 4.8 milyar liraya yükseldi.

Bu artış, şans oyunlarına uygulanan vergi oranlarının geçen yılın temmuz ayında artırılmasına rağmen, 1 Ocak itibariyle yarı yarıya düşürülmesine rağmen gerçekleşti.

Vergi gelirlerindeki artış 3 katı oldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, şans oyunlarından elde edilen vergi gelirlerindeki artış, diğer vergi gelirlerindeki artışı 3 katına çıkardı. Bu yılın ocak ayında, tüm vergilerden elde edilen gelirler yüzde 104 artarken, şans oyunları vergi gelirlerindeki artış yüzde 310’un üzerine çıktı.

KDV gelirlerinde yüksek artış

Ülkede yaşanan gerçek enflasyonun olağanüstü seviyelere ulaştığını gösteren bir diğer önemli veri ise Katma Değer Vergisi’nden (KDV) geldi. Ocak ayında KDV gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 164 artış gösterdi.

Akaryakıt zammı 3.9 kar arttı

Geçen yıl yapılan genel seçimlerin ardından akaryakıta yapılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı, akaryakıt fiyatlarını artırdı ve bu da bütçeye önemli bir gelir getirdi. Geçen yıl ocak ayında akaryakıt ve doğalgaz ÖTV’sinden elde edilen gelirler yaklaşık 6.5 milyar lira iken, bu ocak ayında bu tutar 3.9 kat artarak 25.4 milyar liraya ulaştı. Akaryakıt zamlarının bütçeye büyük katkısı oldu.

 

Exit mobile version