Genel

Sanal adam kaçırma vakaları artıyor: Kişisel bilgilerinizi paylaşmayın!

Son dönemde artan vakalarla gündeme gelen sanal adam kaçırma suç şebekeleri, siber suç dünyasında endişe verici bir trende dönüşüyor. Bu suçlar, kurbanlarına özel hayatlarına ait bilgileri ifşa ederek fidye talebinde bulunuyor.

Başlangıçta düzensiz göçmenleri ve ana dili İngilizce olmayan savunmasız bireyleri hedefleyen saldırganlar, giderek daha geniş bir hedef kitlesine yöneldi.

Sanal adam kaçırma suçunun işleyiş süreci

  • İlk temas: Suçlular, e-posta, anlık mesajlaşma veya telefon görüşmeleri gibi dijital yollar aracılığıyla mağdur veya ailesiyle iletişim kurmaya başlar.
  • Aldatıcı hikaye: Suçlular, fidye talebini desteklemek için uydurulan kanıtlarla desteklenen sahte tehlike veya kaçırılma hikayeleri oluşturur.
  • Fidye talebi: Saldırganlar, kurbanın serbest bırakılması karşılığında fidye talep eder. Bu talepler genellikle takip edilemeyen kripto paralar aracılığıyla yapılır.
  • Kontrolün sürdürülmesi: Siber fidyeciler, teknolojiyi kullanarak kurban üzerinde kontrol sağlar ve video görüşmeleriyle mağduru izler. Mağdurlar, taleplere uymalarını sağlamak adına kendilerini izole etmeye veya tehditkar fotoğraflar çekmeye zorlanabilir.
  • Duygusal manipülasyon: Suçlular, mağdur üzerinde baskı kurmak ve fidye ödemeye zorlamak için duygusal manipülasyonu kullanır. Aile üyelerinin zarar görmesi tehdidi sıkça öne çıkar.
  • Finansal işlem: Fidye taleplerine boyun eğen kurban veya ailesi, kişisel bilgilerinin sızdırılmasından korkarak suçluya fidye ödemesini gerçekleştirir.

Nasıl korunabiliriz?

  • Sakin kalma: FBI, fidye talep edilen bireylerin sakin kalarak kişinin sosyal medya üzerinden veya başka bir telefondan ulaşmaya çalışmalarını önerir.
  • Doğrudan konuşma isteği: Olası bir durumda, mağdurun ailesiyle doğrudan konuşma talebinde bulunmak ve bilgi paylaşmaktan kaçınmak önemlidir.
  • Bilgi paylaşımından kaçınma: Kişisel hayatıyla ilgili bilgi paylaşmaktan kaçınmak, bu tür suçların önlenmesine yardımcı olabilir.

Fidyecilere 80 bin dolar ödediler

Utah eyaletinin Riverdale şehrinde Aralık 2023’te kaybolduğu bildirilen ve ABD’de eğitim gören 17 yaşındaki Çinli öğrenci Kai Zhuang da sanal adam kaçırmanın kurbanlarından biri.

Çin’deki ailesi bir fidye notu ve fotoğraf aldıktan sonra Zhuang’ın esaretinin son bulması için 80 bin dolar fidye ödedi.

Zhuang’ın daha sonra Utah dağlarında ıssız bir yerde bulunmasıyla olayın sanal adam kaçırma olduğu ve gencin, saldırganlar tarafından manipüle edildikten sonra kendini izole ettiği ortaya çıktı.

Diğer kurbanlar

-Teksaslı bir polis memuru da 2018’de sanal adam kaçırma planının kurbanı oldu.

-Failler kişisel bilgiye erişim sağlayarak bunları, polis memurunu ailesinin tehlikede olduğuna ikna etmek için kullandı.

-Kanada’nın British Columbia eyaletinde de 2017’de Çinli öğrencileri hedef alan birçok siber kaçırma vakası rapor edildi.

Failler dijital araçları kullanarak aileleri, çocuklarının kaçırıldığına inandırmalarının ardından serbest bırakılmaları için fidye talep etti.