Şarj aletini sürekli unutanlara müjde! Artık insan vücudu bataryaları doldurabilecek!

Teknoloji alanındaki gelişmeler hız kesmeden devam ediyor. California Üniversitesi’nden araştırmacılar öyle bir buluşa imza attı ki şarj aletini sürekli unutan ve kaybedenler ilgiyle takip edecek.

California Üniversitesi’nden araştırmacılar, giyilebilir teknoloji de yeni bir buluşa imza attılar. Araştırmacılar uykudan önce takılan ve çoğu cihazı şarj etmek için yeterli güç üretebilecek giyilebilir şeritler tasarladılar. Bu yeni icat insanları uyurken pilleri şarj edebilecek birer güç kaynağına dönüştürmeyi amaçlıyor. Yapılan araştırma insanların sadece on saatlik bir uykuda bile bir saati, 24 saat çalıştırma yetecek kadar güç üretebileceğini iddia ediyor.

Hareket veya egzersiz gerekmiyor

Sürekli cihazların şarj cihazlarını unutuyor ya da kayıp ediyorsanız bu icat sayesinde bir dertten kurtuluyorsunuz. Karışan kablolar, sürekli bozulan şarj cihazları ve şarjı aletini sürekli yanında taşıma stresi tarihi oluyor. Üstelik piyasada bulunan giyilebilir cihazların aksine bu icat kullanıcıların yoğun egzersiz yapmasını güneş ışığı veya büyük sıcaklık değişiklikleri gibi dış kaynaklara bağımlı olunmasını gerektirmiyor.

Parmak ucundaki terden enerji kazanımı

İcat edilen esnek şeritler parmakları yapışkan bir sıva gibi sararak kullanıcı aşağı bastırdığında veya terlemeye başladığında az miktarda elektrik üretiyor. Araştırmanın yazarlarından doktora öğrencisi Lu Yin cihazla ilgili, “Diğer terle çalışan giyilebilir cihazların aksine, bu icatta egzersiz gerekmiyor. Bu çalışma, giyilebilir cihazları sıradan insanlar için daha pratik, kullanışlı ve erişilebilir hale getirmek adına atılan bir adım. Cihazın boyutu yaklaşık bir santimetre kare. Malzemesi de esnek, bu yüzden çok sert olması veya garip hissetme konusunda endişelenmenize gerek yok. Uzun süre rahat bir şekilde giyebilirsiniz. Bunun az miktarda enerji üretebilen başka bir harika şey olmadığını göstermek istiyoruz.” dedi.

Cihazı daha verimli ve dayanıklı hale getirmek için çalışmalar sürüyor. Öte yandan araştırmanın yazarlarından olan Profesör Joseph Wang icatla ilgili olarak, “Bu teknoloji, kullanıcıdan nerede olursa olsun veya ne yapıyor olursa olsun, hiçbir çaba harcamadan, doğal olarak akan parmak ucundaki teri kullanarak net bir enerji kazanımı sağlar.” İfadesine yer verdi.

Prizde bırakılan şarj aletleri elektrik faturasına nasıl yansıyor?

Gündelik yaşamın hızına ayak uydurarak bir çoğumuz telefonlarımızın şarj cihazına işlem bittikten sonra bile prizde bırakıyor ve işlerimize dalıyoruz. Bu durumda elektrik faturasına yansıyan değerler doğal olarak fark ediyor. Amerika’da yapılan bir araştırma ile şarj cihazlarının ne kadar elektrik harcadığı öğrenildi.

Cihazınız 1000W kullanıyorsa 1 saatte 1 kWh harcar. 10’da birini düşünecek olursanız o da 1 kWh’ı 10 saatte harcayacak demek oluyor. Türkiye’de 1 kWh yaklaşık 70 kuruş olarak faturanıza yansır. Faturaya yansıması yıllık 1,20 TL gibi bir miktar oluyor. Eğer tasarrufa önem veren bir insansanız 1,20 TL bir yıl içinde gözünüze çok az ya da çok fazla görünebilir.

 

Exit mobile version