Şartlı ceza indirimi geliyor! Son dakika af yasası hakkında flaş açıklama yapıldı! Yeni yargı reformu ile 100 bin kişi tahliye edilecek!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nin açılması ile birlikte aylardır konuşulan ‘’Yeni Yargı Paketi’’ günün en çok konuşulan gündemi oldu. Meclis açılışı öncesinde bazı Milletvekillerine yargı reformu hakkında sorular yöneltildi. AK Parti tarafından hazırlanan yeni yargı reformu şu anda 2 paket halinde meclise gelecek ve ileri günlerde bu yargı paketleri 3 veya 4’de çıkabilecek.

Kendilerine sunulun yeni yargı strateji belgesi hakkında açıklamalarda bulunan CHP milletvekili Özgür Özel, yargı paketinin 7 ana başlık altında olduğunu ve bir tanesinin ceza indirimi olduğunu söyledi. Af yasası ve ceza indirimi hakkında ayrıntılara girmeyen Özel, yargı sisteminde yapılacak değişikliklerin toplamda 192 maddeden oluştuğunu ve yapılacak değişikliklerin yetersiz olduğunu, kendilerinin de bu yaz döneminde 3 aylık bir hazırlanma yaptıklarını ve yargı reformu paketine ek olarak teklifte bulunacaklarını ama verilen tekliflerinin kabul görmemesi halinde bile, AKP tarafından hazırlanan yargı tekliflerini yetmez ama buda kabulümüzdür diyerek, meclise getirilecek yeni yargı reformu paketini kabul edeceklerini, destek vereceklerini açıkladı.

Diğer taraftan MHP Genel başkan yardımcısı ise yaptığı açıklamalarda, şartı ceza indirimi teklifi hazırladıklarını ve bu teklifin 2. Pakette meclise geleceğini söyledi. Şartı ceza indirimi hakkında açıklama yapan MHP kanadı, verilen teklifin bir af yasası olmadığını, çıkarılacak bir ceza indirimin mağdur tarafı üzmeyeceği şekilde tasarlandığını söyledi.

Siyasiler kendilerine yöneltilen şartlı ceza indirimi, genel af veya kısmı af var mı? Ceza infaz yasasında yapılacak değişiklikler nelerdir? Çıkarılacak yasadan kimler faydalanacak? Yeni yargı reformu ne zaman meclise sunulacak? Sorulara ayrıntılı cevap vermediler ama, Prof. Dr. Ersan Şen, okuduğu yeni yargı reformu metnini bizlere açıkladı.

GENEL AF VEYA KISMI AF VAR MI?

Genel af veya kısmı af veya örtülü bir af yoktur. Fakat adı af yasası olmasa bile MHP’nin ‘’şartlı ceza indirimi’’ veya AKP’nin ‘’Ceza infaz kanununda değişiklik’’ adı altında çıkarılacak yasal düzenlemelerle bazı suçlar haricinde yaklaşık 100 bine yakın kişinin tahliyesi söz konusu olacak. Eğer cinsel suçlar ve uyuşturucu ticareti gibi suçları da kapsayan bir düzenleme getirildiği taktirde bu sayı daha da artabilecek dedi.

ŞARTLI CEZA İNDİRİMİ NE ZAMAN MECLİSE GELİR?

Ekim ayında bir hareketlenme olacağını ifade eden Ersan Şen, MHP’nin bu teklifinin 2. Yargı paketinde meclise geleceğini söyledi. 2. Yargı paketinin meclise ne zaman geleceğine dair kesin bir tarih vermeyen Şen, AKP’nin hazırladığı Ceza İnfaz Yasası Değişikliği kanun teklifi ile birlikte değerlendirileceğini ve bu düzenlemelerin Meclisin ilk gündem maddeleri olacağını da ifade etti.

CEZA İNFAZ YASASINDA YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER NELERDİR?

Ceza infaz yasalarında yapılacak değişikliklerin en temel maddesini özellikle 5 yılın altında ki suçların Yargıtay yolunun açılması oluşturuyor. Ayrıca yapılacak ceza infaz yasası değişiklikleri içerisinde, ‘’denetimli serbestlik ile salıverilme’’ ile ilgili bazı iyileştirmeye yönelik çalışmaların olduğunu söyledi. Bilindi üzere 01.07.2016 tarihinden önce işlenen suçlar için infaz yasasında KHK ile bir değişikliğe gidilmiş ve bazı suçlar hariç tutulmak üzere ceza infazı 3/2’den 1/2 oranında düşürülmüştü. Ve ayrıca bu belirtilen tarih öncesi işlenen suçlar için denetimli serbestlik 1 yıldan 2 yıla çıkarılmış ve 5 yıl altında ceza alan bir kişi, iyi halli olarak, infazının bitmesine 2 yıl kalanı dışarıda denetimli serbestlik olarak geçiriyordu. 5 ile 10 yıl arasında ceza alan bir kişi ise, cezasının 1/10’u kapalı cezaevinde geçirdikten sonra açık cezaevine ayrılabiliyor ve infazının bitmesine son 2 yıl kalanını da denetimli serbestlikte geçirebiliyordu.

Şimdi yapılacak ceza infaz değişikliği ile 01.07.2016 tarih şartında yapılacak bir değişiklik ile; bu tarihten sonrada işlenen suçları da kapsayacak bir denetimli salıverme uygulamasının çıkarılması da gündemde. Eğer verilen tarih şartı kaldırılırsa, artık denetimli serbestlik kalıcı olarak 2 yıla veya 3 yıla çıkarılması söz konusu olacak.

Taksirli suçlar ile ilgilide bir düzenlemenin yapıldığını açıklayan bazı hukukçular, suçun mahiyetine bağlı olarak, taksirli bir suç işleyen kişinin ceza evine girmeden adli kontrol şartı ile belirlenen süreyi dışarıda geçirebileceği ifade edildi.

Ayrıca tutukluluk süresinde bazı değişikliklerin yapılacağı, hakimlerin artık kuvvetli şüphe yerine, kararlarını somut delillere göre vereceği gibi bazı değişiklikler yapılacağı ifade edildi. 

Exit mobile version