EkonomiGündem

Savaşa çeyrek kala: Rusya-Ukrayna krizi doğalgaz faturalarını bakın nasıl etkileyecek…

NATO ile Rusya arasındaki Ukrayna krizi devam ederken bu gergin sürecin enerji fiyatlarını nasıl etkileyeceği de ana gündem maddelerinden biri haline geldi. Kuzey Akım 2 projesinin onay sürecinin başa alınmasına karar verilmesiyle halihazırda yüksek olan doğalgaz fiyatlarının daha da artması bekleniyor. İşte dünyadan detaylar…

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk cumhuriyetlerini tanıma kararı aldı. Ardından Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kuzey Akım 2 projesinin onay sürecini başa alma kararını aldıklarını duyurdu.

Baltık Denizi’nin altından Almanya’ya taşınan Rus gazı kapasitesini 55 milyar metreküpten 110 milyar metreküpe çıkaracak olan proje, ABD’nin yaptırım tehditleriyle gecikmeli olarak tamamlanmıştı ve onay süreci de yavaş işletiliyordu. Alınan bu kararla projenin devreye alınmasının belirsiz bir tarihe ertelenmesinin, zaten yüksek olan doğalgaz fiyatlarının daha da yükselmesine neden olması bekleniyor.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve eski Devlet Başkanı Medvedev de, Almanya’nın kararı üzerine Twitter hesabı üzerinden şöyle bir açıklama yaptı:

“Avrupalıların doğal gaza 2000 Euro ödeyeceği yeni dünyaya hoş geldiniz.”

SERT FİYAT ARTIŞLARI YAŞANABİLİR

Eski BOTAŞ Gaz Alımı Daire Başkanı Ali Arif Aktürk de, Kuzey Akım 2 şu an zaten devrede olmadığı için son kararın arz-talepte yeni bir durum yaratmaması gerektiğini ancak psikolojik etkiyle doğalgaz fiyatlarını yukarı çekebileceğini söyledi.

Kış aylarının geride kalmak üzere olmasının ve 2022’de küresel ekonomik büyümenin 2021 kadar yüksek olmayacak olmasının bir şans olduğunu belirten Aktürk, doğalgaz sevkiyatında sorun yaratacak gelişmeler ve yaptırımlar olması durumunda 2022 sonbaharında doğalgaz fiyatlarda geçen sene sonunda görülen yukarı yönlü sert hareketlerin tekrarlanabileceğini ifade etti.