Gündem

Savaşın 22. gününde Putin’den kritik açıklama geldi: Kırım’ın potansiyellerini tartışmamız gerekiyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Şubat günü yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Ukrayna’nın doğusunda bulunan Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlıklarını tanıdıklarını açıkladı. Ardından Putin, 24 Şubat tarihinde Rus askerlerine emri verdi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatı başladı. Savaşın 22. günü de geride kalmaya hazırlanırken, Putin yeni bir açıklamada bulundu. Ancak Vladimir Putin’in gündeminde bu kez 2014 yılında ilhak edilen Kırım yer aldı. Putin söz konusu kritik açıklamasında “Kırım’ın sosyal ekonomik potansiyellerini tartışmamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Putin’den Kritik Kırım Açıklaması

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatının 22. gününde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den son dakika açıklaması geldi. Putin söz konusu açıklamasında “Kırım’ın sosyal ekonomik potansiyellerini tartışmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. Açıklamalarında Batılı devletlerin yaptırımlarına değinen Putin “Batı’nın yaptırımları Kırım’ın ekonomisini çoktan etkiledi. Yaptırımlar sorun yaratıyor ancak yeni olasılıkları da ortaya çıkarıyor” ifadelerine yer verdi. Putin’in söz konusu açıklamalarının yanı sıra Financial Times, dikkat çeken bir taslak paylaştı.

“Doğru Noktalar Var Ama Tamamen Doğru Değil”

Financial Times, Rusya – Ukrayna arasındaki müzakerelerde anlaşma taslağı olduğu iddia edilen, 15 maddelik bir metin paylaştı. Financial Times tarafından paylaşılan metin sonrasında Kremlin’den söz konusu paylaşıma ilişkin bir açıklama geldi. Kremlin tarafından yapılan açıklamada “İçinde doğru noktalar var ancak tamamen doğru değil” ifadeleri yer aldı.

Putin Bir Kez Daha “İşgal” Söylemine Karşı Çıktı

Vladimir Putin, dün yaptığı açıklamalarında ise bir kez daha “nükleer silah” vurgusu yaptı. Putin söz konusu açıklamasında “Ukrayna yakında nükleer silah sahibi olabilirdi. Askeri harekat dışında bir seçeneğimiz yoktu. Harekat planlandığı gibi gidiyor.” sözlerini dile getirdi. Putin ayrıca Ukrayna’nın işgal söylemlerine ilişkin olarak da “Rus ordusunun Kiev yakınlarına gelmesi, Ukrayna’nın işgaline yönelik bir hedefi göstermemektedir.” dedi.