Gündem

Savaşın 6. gününde Rusya’dan çok kritik açıklamalar: Stratejik istikrar için ABD ile çalışmaya hazırız

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde 6. güne girildi ve Ukrayna topraklarında sıcak çatışmalar devam ediyor. Rus askeri birlikleri Kiev’e doğru ilerlemeye devam ederken, 1 Mart 2022’de Rusya’dan peş peşe önemli açıklamalar geldi. Son olarak savaşın 5. gününde, Rus ve Ukraynalı heyetler Belarus-Ukrayna sınırında müzakereler için masaya oturmuştu ve Ukrayna, Rusya’nın tüm Ukrayna topraklarından çekilmesini talep etmişti. Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in söylemlerine “nükleer silah” mesajlarını dahil etmesi, küresel endişeyi de körüklemişti. Ukrayna’daki savaşla ilgili gündeme gelen gelişmelere yenileri eklenmeye devam ederken, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Stratejik istikrar için ABD ile çalışmaya hazırız” açıklamasında bulundu.

Rusya’dan Peş Peşe Açıklamalar Geldi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emri ile Rus ordularının Ukrayna topraklarına girmesinden sonra başta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere birçok ülke, şirket ve kurum ve kuruluş, Rusya’ye yönelik yaptırım kararlarını açıkladı. ABD’den yaptırımlara yenileri eklenmeye devam ederken, savaşın 6. gününde Rusya’dan peş peşe kritik açıklamalar geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Stratejik istikrar için ABD ile çalışmaya hazırız” açıklamasında bulunurken, Rusya Savunma Bakanlığı’ndan gelen açıklamada, Rusya’nın hedeflerini gerçekleştirene kadar Ukrayna’daki operasyonlarına devam edeceği bilgisi verildi.

Lavrov: Rusya Bu Tehlikeye Müdahalesiz Kalamaz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’dan peş peşe açıklamalar geldi. Dışişleri Bakanı Lavrov, stratejik istikrar için ABD ile çalışmaya hazır olduklarını dile getiren açıklamasında ayrıca “ABD’nin Avrupa’daki nükleer silahları çekmesinin zamanı geldi” sözlerine yer verdi. Lavrov açıklamalarında Ukrayna’da nükleer teknoloji olduğunu ifade etti ve “Rusya bu tehlikeye karşı müdahalesiz kalamaz” açıklamasında bulundu.

“Rusya’yı Batı’nın Tehdidinden Koruyacağız”

Dışişleri Bakanı Lavrov, ayrıca açıklamalarında “Bazı Avrupa ülkelerinin ABD nükleer silahlarına ev sahipliği yapması Rusya için kabul edilemez” sözlerini dile getirdi ve Batı devletlerinin diyalog yerine yaptırımları tercih ettiğini ifade etti. Lavrov’dan gelen açıklamaların ardından bir açıklama da Rusya Savunma Bakanı Şoygu’dan geldi. Şoygu yaptığı açıklamasında “Rusya’yı Batı’nın tehdidinden koruyacağız” dedi. Ayrıca Şoygu, Rusya’nın hedeflerini gerçekleştirene kadar Ukrayna’daki operasyonlarına devam edeceğini açıkladı ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmediğini öne sürdü.