Gündem

Savaşın Almanya’daki etkisi market raflarına yansıdı: Un ve yağ satışlarında rekor artış

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimine başlaması ile birlikte küresel ekonomi piyasalarında hareketlilikler başladı. Savaşın etkisi ile altın, dolar, petrol ve emtia piyasalarında sert hareketlikler yaşandığı gibi, gıda tedarikinde aksama olabileceği endişeleri ile gıda sektöründe de hareketlilik yaşandı. Rusya’nın Azak Denizi’nde yağ yüklü gemilerin geçişine izin vermemesi ile Türkiye’de yağ paniği yaşanırken, savaşın etkisi ile Almanya’da da gıda paniği ortaya çıktı. Alman Federal İstatistik Ofisi verilerine göre Almanya’da un satışları %206 oranda, yağ satışları ise %123 oranda artış gösterdi. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın etkisi ile birlikte Almanya’da yemeklik yağ ve un gibi ürünlerin satışında da ciddi bir artış yaşandı.

Almanlar Un ve Yağ Stokladı

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından paylaşılan, tüketicilerin mevcut satın alma davranışlarına ilişkin yılın 8. haftasından 10. haftasına kadar (21-27 Şubat haftasından 7-13 Mart haftasına kadar) olan istatistikleri yayınladı. Destatis raporlarına göre Almanya’da, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın başladığı hafta tüketicileri yemeklik yağ ve un gibi yiyecekleri stoklamaya başladı.

“Artış Savaşın Başlaması ile İlişkilendirilebilir”

Rapora göre Almanya’da 7-13 Mart haftasında yemeklik yağ satış rakamları, 6 ay öncesi Eylül 2021’deki ortalamaya göre %123 oranda ve un satış rakamları da aynı süreçte %206 oranda artış gösterdi. Destatis tarafından yapılan açıklamada “Artış, savaşın başlamasıyla ilişkilendirilebilir. Çünkü satış rakamlarında bu tür yükselişler son 6 ayda gerçekleşmedi” yorumu da yer aldı.

Almanya’da, Covid-19 salgınının görülmesi ile birlikte pandemi başlangıcında makarna, tuvalet kağıdı, un, sabun ve dezenfektan gibi ürünlerde de talep şoku yaşanmıştı. O dönemde bu tür malların satış hacminde yaşanan dalgalanmalar yaklaşık 10 hafta boyunca devam etmişti.