Tarih boyunca büyük savaşlara tanık olmuş olan medeniyet, her zorlu mücadelenin ardından ekonomik sorunlarla karşı karşıya kaldı. Rusya-Ukrayna arasındaki gerilim iyice tırmanmış ve iş artık savaş boyutuna gelmişken de, yeniden ekonomik bir çöküşle karşı karşıyayız. İki ülke arasındaki çatışmanın Türkiye ekonomisi adına olan etkileri özellikle merak ediliyor. Son günlerde özellikle buğday, dolayısıyla ekmek fiyatlarının artacağı konuşuluyor.
Türkiye’nin, Rusya ve Ukrayna’dan yaptığı buğday ithalatı yüzde 80-90 civarına kadar yükselmişti. Türkiye’nin üretmiş olduğu 20 milyon tonu aşkın buğday da kuraklıkla birlikte düşüş göstermişti.
Son gelişmeler sonrasında Rusya ve Ukrayna’dan yapılan bu yüklü miktardaki ithalatın ekmek fiyatlarına yansıyacağı düşünülüyor. Her iki ülkeden de alınan buğdayların kesilmesi sonucu tek pazar Kazakistan kalacak ve taleplerin karşılanamaması sonucunda da fiyatlarda yükseliş görülecek.
Sözcü’ye açıklamalarda bulunan Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar da yaptığı değerlendirmede:
“Ukrayna-Rusya savaşından coğrafyamızda kazanan olmaz, bu iki ülkeden sonra en çok biz kaybederiz. Türkiye’nin sağduyusu süreçte çok değerli. Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin Karadeniz’e sıçraması beraberinde buğday ticaretinde aksaklıklara neden olacağından küresel buğday ve navlun fiyatlarında yüzde 10 ila 20 civarında bir artışa neden olabilecektir” ifadelerini kullandı.
Özkan Taşpınar, “Ukrayna ve Rusya’nın; Türkiye’nin gıda ithalatında payı yüzde 40, yurt dışı inşaat işlerinde payı yüzde 50, turistlerin yüzde 30’u bu iki ülkeden… Dolayısıyla gıda enflasyonu Rusya ile Ukrayna savaşından olumsuz etkilenebilir” diyerek devam ederken, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin Türkiye’de iç pazarda buğday arzında sıkıntı yaratmayacağına işaret etti ve “Fırıncılar gibi esnaflarımız başta olmak üzere sektörde kesinti meydana geleceğini düşünmüyorum. Ülke genelinde buğdayla ile ilgili bir sıkıntımızın olacağını düşünmüyorum” dedi.
Taşpınar diğer yandan, Türkiye’deki ihracatçı firmaların da buğday stoklarının olduğunu, ihracat ürünlerinde kullanılacak buğdayda bir sıkıntı yaşanması durumda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin de piyasaya müdahale edebilecek stokları bulunduğunu ifade etti.