Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatına başlaması, küresel ekonomi piyasalarında depremi de tetikledi. Rusa-Ukrayna savaşının etkisi altın, petrol ve buğday fiyatlarına belirgin şekilde yansırken, Türkiye’nin bölgeye gerçekleştirdiği meyve ve sebze ihracatı da savaştan etkilendi. Savaşın etkisi ile birlikte ihracat endişeleri yurtiçine yansıdı ve Türkiye’de salatalık, domates ve biber fiyatlarında %30’a varan düşüşler yaşandı. Konuya ilişkin olarak Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan açıklamalarda bulundu.
“Rusya ve Ukrayna, Üreticiler İçin Önemli Pazarlar”
Rusya’nın, Ukrayna’ya karşı başlattığı işgal harekatı sonrası savaşta 5. gün de geride kaldı. Savaşın ekonomi piyasalarına yansıması devam ederken, Türkiye’nin bölgeye gerçekleştirdiği meyve-sebze ihracatı da durumdan etkilendi. Bununla birlikte yurtiçinde özellikle de salatalık, domates ve biber fiyatlarında %30’a varan düşüşler görüldü. Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklamasında, Ukrayna ve Rusya’nın meyve ve sebze üreticileri için önemli pazarlar olduğunu belirtti ve savaşın bu bölgelere olan ihracatı etkilediğini dile getirdi.
“Fiyatlarda Yüzde 20-30 Düşüş Var”
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tavşan, savaş nedeniyle özellikle de örtü altı ürünlerin fiyatlarında düşüş eğilimi görüldüğünü aktardı. Tavşan açıklamasında “Fiyatlarda aşağı yukarı yüzde 20-30 düşüş var. Örtü altı ürünlerde domates, salatalık ve biber fiyatında düşme var. Normalde bu aylar örtü altı ürünlerin fiyatlarının yüksek olduğu dönemdir.” dedi. Tavşan açıklamasının devamında, narenciye sezonunun sonuna gelindiği için bu alandaki riskin daha düşük olacağını da ifade etti. Yüksel Tavşan konuya ilişkin açıklamasında “Bu ülkelerde bu sezonda domates ve biber çeşitleri ağırlıklı gidiyor. Halde domates ve biberlerin kilogram fiyatı 10 liraya düştü. Bu ürünlerin üretim bölgesindeki fiyatları daha da düşük” dedi.
“Üreticiyi Hayatta Tutmalıyız”
Savaş öncesinde, sıcak havalarının gelmesiyle birlikte ürün fiyatlarında düşüşlerin başladığını belirten Tavşan “Sıcak havalar üretimi artırmıştı. Savaş dalgası üzerine gelince yüzde 20-30’luk yeni bir düşüş oldu. Bu hafta havalar yeniden soğudu, üretici ürününü toplamadan bekletebilir bir süre. Böylece arzı kısmış olur.” ifadelerini kullandı. Açıklamalarının devamında ise Tavşan, “Üretici zarar etmemeli, üreticiyi hayatta tutmalıyız. Örtü altı üretimin zaten maliyeti yüksek. Bu durumda önlem alınması gerekebilir. Üretici Mart – Nisan aylarında para kazanmalı ki Mayıs’tan itibaren fiyatlar zaten düşüyor.” dedi.