EkonomiGündem

Sebze ve meyve fiyatlarında dikkat çeken değişim: 5-10 liralık fark ortaya çıkacak!

Vatandaşın cebini yakan sebze ve meyve fiyatlarında havaların ısınmasıyla birlikte dikkat çeken bir değişim yaşanıyor. Kilosu 50 lirayı bulan patlıcan fiyatları pazar tezgahlarında 10-15 TL bandına kadar indi. Sektör temsilcileri ise fiyat düşüşünün devam edeceğini belirtiyorlar.

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, “Ürünlerde fiyat düşüşleri başladı. Hallerde bunu görüyoruz. Pazara da yansıyor. Fiyatlar daha da düşecek. Ortalama 5 ila 10 TL arasına kadar gerileyeceğini düşünüyorum. Bu da enflasyona olumlu yansıyacak” dedi. Bu dönemde fasulye ve kapya biberde ürünün az olduğunu aktaran Tavşan, “Karpuz ve kavunda da yeterli ekim yok. O nedenle fiyatlar şimdilik yüksek” ifadelerini kullanarak gelecek fiyat düşüşlerini müjdelemiş oldu.

FİYATLARI DÜŞÜRMEK İÇİN ÖNERİ SUNULDU

Diğer yandan Rekabet Kurumu geçtiğimiz günlerde tamamladığı “Yaş Sebze ve Meyve Sektör İncelemesi Raporu” ile zincir marketlere ürün fiyatlarını düşürecek önerilerde bulundu.

Rapora göre, küçük çiftçiler, ürünlerini satarken çoğunlukla aracı tüccar ya da komisyoncularla karşı karşıya kalıyor. Bu elden ele geçişler sonucunda ürünün fiyatı artıyor ve bu yüksek fiyat tüketici talebinin düşmesine neden oluyor. Üretici ile tüketici arasında rol oynayan aracıları ortadan kaldırma ve aracıların elde ettiği kazancı en aza indirme konusunda tarım satış kooperatiflerinin önemli bir rolü bulunuyor.

Raporda, bağımsız olarak faaliyet gösteren bir tarım satış kooperatifinin, yerel aracılarla rekabet edebilmesine, bazı aracıları ortadan kaldırabilmesine ve ortaklarına bazı teknik avantajlar sağlayabilmesine karşın bazı ürünlerin imalatını ya da ihracatını elinde bulunduran büyük tüccar ve sanayicilerle rekabet etmesi için bölge çapında birlikler ve ülke çapında bir merkez birliği oluşturmaları önerisi yapıldı.

‘ÜRETİM ARTIRILSIN’ ÇAĞRISI

Yeterli üretimin sağlanması için ihracat ve ithalat politikaları da dahil olmak üzere, “üretim planlaması” yapılması, bunun için Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde komisyon oluşturulması, destekleme politikaları, üretim planlaması kapsamında yeniden ele alınması rapordaki tavsiyeler arasında yer aldı.