Gündem

Sermaye Piyasası Kurulu’nda görev değişimi! Eski bakanın oğlu atandı!

Sermaye Piyasası Kurulu’nda, gece yarısı yapılan açıklamaya göre görev değişimi yaşandı. Cumhurbaşkanı imzalı karar gece yarısı Resmî Gazete’de yayımlandı. Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı görevine Ali Fuat Taşkesenlioğlu yerine, eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün oğlu olan İbrahim Ömer Gönül atandı.

Halkın ekonomik olarak kalkınmasını ve sermaye piyasalarının şeffaf ve güven içerisinde çalışmasını sağlamakla yükümlü olan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), idari ve mali olarak özerkliğe sahiptir. Seçilen Kurul başkanları 5 yıllık görev için gelirler ve cumhurbaşkanı, bakanlık kararı gibi idari kararlarla görevden alınamazlar.

17 Nisan 2018 yılında göreve gelen Ali Fuat Taşkesenoğlu, görev süresini tamamlayarak başkanlık koltuğunu eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün oğlu olan İbrahim Ömer Gönül’e bıraktı. Başkanlıkla birlikte yönetim kurulu üyeleri de değişti. Bununla birlikte, Mütalip Ünal Başkan Vekili ve Yusuf Sünbül ise üyelik görevine getirildi. Yayımlanan Resmî Gazete bildirisine göre atama, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunun 119. maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2,3 ve 7. maddeleri uyarınca yapıldığı kamuoyunun bilgisine sunuldu.

İbrahim Ömer Gönül kimdir?

Eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün oğlu, yeni Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül 1973 yılında başkent Ankara’da dünyaya gelmiştir. İlk ve orta eğitimini yine bu şehirde tamamlayan yeni başkan, Atatürk Anadolu Lisesi mezunudur. Yüksek öğretim yılları da Ankara’da geçerken, lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi’nin iktisat bölümünde, yüksek lisans eğitimini ise Atılım Üniversitesi’nin işletme bölümünde tamamlamıştır.

Çalışma hayatına Şekerbank T.A.Ş’de başlamıştır. Burada fon yönetimi bölümünde para piyasaları uzman yardımcısı ve para piyasaları uzmanı olarak görev almıştır. 2004 yılı itibari ile SPK’da görev yapmaya başlamıştır. Kurulda; kurumsal yatırımcılar dairesinde personel müdürlüğü ve daire başkan yardımcılığı görevleri aldıktan sonra 2014 yılında Kurul Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiştir. 18 Nisan 2022 itibari ile Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı olarak göreve başlamıştır.

Evli ve iki çocuk babası olan İbrahim Ömer Gönül, iyi derecede İngilizce ve orta derecede de Almanca bilmektedir.