Gün geçtikçe, sadece seslerini satanların sayısı artıyor. Yapay zeka şirketleri, seslerini kullanmalarında sakınca görmeyen bireyler için cazip bir gelir kapısı sunuyor. Ekstra çaba gerektirmeyen bu yöntemde, ses kaydı yapmak ve internete yüklemek yeterli oluyor. Ancak her ses onaylanmıyor ve uzmanlar bu yöntemin taşıdığı risklere dikkat çekiyor.
Yapay zeka teknolojisi, artık ses sanatçısı olmayı gereksiz kılıyor. Şirketler, uygun buldukları sesleri kullanarak sahiplerine para ödüyor. Sesler, reklamlarda, eğitim videolarında, bankacılık işlemlerinde ve sesli yanıt sistemlerinde kullanılıyor. Fiyatlar ise sesin karakteristiğine göre değişiyor.
Kazanç büyük ama
Dijital iletişim uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, ses satışından elde edilen gelirleri değerlendiriyor: “500 lira kazananlar da var, 1000 lira kazananlar da var. Çok dikkat çekici seslerin ise 10 bin lira, 20 bin lira kazandığını da görüyoruz.” Ancak bu yöntemin bir tehlikesi de var. Seslerin dolandırıcıların eline geçmesi durumunda, ses dolandırıcılığı ve sahtekarlık için kullanılabileceği uyarısı yapılıyor.
Sesinizi satmak istiyorsanız dikkat!
Sesini satmak isteyenlerin, öncelikle belirli platformlara üye olup seslerini yüklemeleri gerekiyor. Ancak her ses kabul edilmiyor. Seslerin satılabilmesi için belirli bir karakteristiğe sahip olması gerekiyor.