Severek Kullanacağınız Gitar Modelleri

Müzik severlerin sıkça çalmak istediği enstrümanlardan bir tanesi de gitardır. Gitarın en eski modelleri; klasik olarak tasarlanmış, plastik tellerden üretilmiş tasarımları kapsar. Zamanla gelişen gitar seçenekleri, kullanılan farklı tellerle çeşitli ses karakteristiklerine kavuşturulmuştur. Sesin daha gür çıkmasını gerektiren sahne performansları için akustik ve elektrogitar modelleri üretilmiştir. Günümüzde kullanmaktan keyif alacağınız gitar modelleri, solak, elektro, akustik, elektro akustik gibi seçeneklere sahiptir.

Farklı Tarzlarda Gitar Modelleri

Gitar modellerinden birini elinize alıp o tellerin tınısını duymayı hayal ediyor musunuz? Ses karakteristiğine göre farklı gruplara ayrılan çalgılar arasında: klasik, akustik ve elektro, bas, perdesiz, lap steel, yedi telli, on iki telli gitar modelleri bulunur. Bu modellerin tasarımları ve tel dizilimleri, farklı kullanım alanlarına göre çok sayıda gitar modelinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. İşte severek kullanabileceğiniz o gitar çeşitleri:

Klasik Gitar: Klasik gitar bütün diğer gitar modellerinin anası olarak ortaya çıkmıştır. Üzerinde 6 adet tel bulunur. Bunların üç tanesi kalın üç tanesi ince tellerden oluşur. Üç tanesi plastik, diğer üç tanesi ise ipek üzerine çelik sarılmış tellerden üretilmiştir.

Akustik Gitar: Çelik tellere ve klasik gitardan daha dar bir sap kısmına sahip olan gitar modeli, akustik gitardır. Tellerinin çelik malzemeden üretilmiş olması akustik gitar modellerine, klasiklere oranla daha güçlü ses çıkış olanağı verir. Daha sert tellere sahip olan akustik gitarların sap kısmında daha dirençli ve güçlü bir yapı vardır. Akustik gitarların, İki teli sarımsız dört teli sarımlı çelikten üretilir. Akustik gitar modelleri, birçok müzik tarzı için tercih edebileceğiniz ses karakteristiğine sahiptir.

Elektro Gitar: Elektrogitarlar, tellere gelen titreşimleri elektronik sinyallere dönüştüren manyetiklere sahiptir. Bu manyetiklerde aldıkları sinyalleri güçlü seslere dönüştürerek elektro gitarın kendine özgü sesini ortaya çıkarır. Elektro gitarlar, sesi yükseltmek için bir adet amplifikatöre ihtiyaç duyar. Elektrogitar modelleri, ağırlıklı olarak konserler ve sahne gösterileri için tercih edilen gür sesli enstrümanlar arasında yer alır.

Bas Gitar: Bass gitarlar da bir çeşit, elektrogitar modelidir. Bass gitarlar, elektro gitarlara oranla daha kalın sesler elde etmek için tercih edebileceğiniz telli çalgı grubu üyeleridir. Bas gitarı: rock, metal, heavy metal gibi tarzlar için tercih edebilirsiniz. Bunlar: dört, beş, altı, yedi, on iki telli; kafasız, perdesiz seçeneklerden oluşur.

Yedi Telli Gitar: Altı telli gitar modellerine bir tel daha eklenerek yedi telli gitar modeli elde edilmiştir. Bu fazla tel daha ince ya da kalın bir sesi temsil eder.

On İki Telli Gitar: Çelik teller tercih edilerek üretilen bu gitar modeli; blues, caz, rock, folk müzik türlerinde kullanılır.

Perdesiz Gitar: Perdesiz gitar modelleri, ara sesleri verebilmek amacıyla üretilmiş telli çalgı seçeneklerinden biridir. Perdesiz gitarı 1976 yılında Erkan Oğur icat etmiştir. Bu icadın sebebi, Türk müziğine özel seslerin elde edilmek istenmesidir.

Lap Steel Gitar: Hawaii gitar olarak da adlandırılabilen bu gitar çeşidi; altı, yedi, dokuz telli şekilde üretilebilir.

Gitar Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Gitar seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiği çocuklar ve yetişkinler için farklılıklar gösterir. Malzeme kalitesinden gitarın ölçüsüne ve seçeceğiniz gitar türüne kadar birçok detay, sizin çalma zevkinizi etkiler. İyi bir gitarist olma yolunda ilerlerken dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:

Enstrüman seçerken dikkat etmeniz gerekenler arasında doğru malzeme kalitesi son derece önemlidir. Seçtiğiniz gitarın; gül, ladin, maun, ıhlamur, akçaağaç, gürgen, masif gibi malzemelerden elde edilmesine dikkat etmelisiniz. Alacağınız gitar modeli kullanıcının yaşına uygun olmalıdır.

Seçtiğiniz gitarın kalitesi, onu öğrenme aşamasından profesyonelliğe doğru giderken sizi etkiler. Sap boyu, perde aralığı, eşik kısmı doğru ölçüde olan telli çalgı aleti sayesinde doğru entonasyon alabilirsiniz. Bozuk entonasyona sahip olan gitarlar, akort tutmayacağı için sizi öğrenme aşamasında zorlar.

Çocuklar için gitar seçerken onlara uygun çocuk (junior) gitar modellerini tercih ettiğinizden emin olmalısınız. Eşik kısmı aşırı yüksek olmayan, basılması kolay tellere sahip gitarlar sayesinde enstrümanı öğrenmek daha kolay hale gelir. Çocuk gitar ölçüleri: 1/4, 1/2, 3/4 gibi farklı yaş gruplarındaki çocuklara uygun olarak sınıflandırılmıştır.

Hoşlandığınız müzik tarzına uygun gitar seçmeye dikkat etmelisiniz. Popüler müzik tarzı için ağırlıklı olarak klasik gitar modellerine göz atabilirsiniz. Klasik gitarlarla aslında birçok müzik tarzını icra edebilirsiniz. Doğal ve saf gitar sesi elde etmek için amfiye ihtiyacınız bulunmaz. Plastik tellere sahip olduğu için klasik gitarı çok daha kolay öğrenebilirsiniz.

Malzeme kalitesi alacağınız gitar modeli için son derece önemlidir. Bu noktada gitar klavyesinin boyanmış olmamasına dikkat etmelisiniz.

Abanoz ağacından üretilmiş olan klavye kısmı orijinal siyah renktir. Gitar gövdesi kontraplaktan yapılmamalıdır. Doğru rezonans karakteristiğini elde edebilmeniz için gövdede kullanılan malzemenin kalitesi hayati bir öneme sahiptir.

Gitarın markası, satın alacağınız enstrümanın kalitesini büyük oranda etkileyebilir. Alacağınız gitarın birinci ve ikinci el olması da fiyatına ve kalitesine etki eden faktörler arasındadır. Birinci el gitar modelleri, sıfır olarak satın alabileceğiniz sizden önce kimsenin kullanmadığı enstrüman modelleridir. Bunun yanında ikinci el gitar modelleri için dikkat etmeniz gereken çok daha fazla kriter bulunur.

Gitar siparişi vermeden önce kasada, perde ve burgu kısımlarında bir kırık ya da çatlak olmadığından emin olmalısınız. Tellerinde kopuk olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Teller kopuk olduğunda değiştirebilirsiniz. Kasa, gövde, klavye gibi kısımlarda hasar oluşmuşsa bunu tamir ettirmeniz oldukça zordur. Hasarlı gitarlardan istediğiniz ses kalitesini elde etmeniz zordur.

İyi Gitar Nasıl Anlaşılır?

İyi bir gitar modeli, markasının dışında çeşitli özellikleriyle size kalitesi konusunda ipucu verir. İyi bir markanın gitar seçeneklerini incelediğinizi size gösteren şu beş işaret vardır: kalite, karakteristik, malzeme tercihi, türler, bütçe.

1.Kalite

Gitar modelleri, uzun süreli kullanım, çalma kolaylığı, ergonomisi gibi özellikleriyle kalitesini ortaya koyar. Malzeme kalitesi, enstrümandan net ve tam bir gitar sesi elde etmenizi sağlayan en önemli unsurdur. Bunu gitarı satın almadan önce yapacağınız denemelerle de net şekilde görebilirsiniz. Kaliteli gitar modeli kendini üzerinde boya olup olmamasıyla gösterir. Tel kalitesi, gövde, sap ve klavye kalitesi yüksek olan gitar modellerini çaldığınızda bundan büyük bir keyif alabilirsiniz. Elinize aldığınızda gitarı çalmaktan haz duyacağınız, uzun yıllar dayanıklı gitar modelini tercih ettiğinizden emin olmalısınız.

2.Karakteristik

Gitarın ses karakteristiği, ondan alacağınız hazzı büyük oranda etkiler. Gitar tellerinin ve klavyesinin kalitesi ses karakteristiğini etkileyen faktörler arasındadır. Gitar türü, kesimi, şekli, rezonans boşluğu sesin karakterini değiştirir. Bu değişik ses karakteristikleri, farklı gitar türlerinin kullanımını yaygınlaştırmıştır. Her gitarist kendine uygun ses karakteristiğine sahip olan enstrümanı sevdiği tarza uygun olarak tercih eder.

3.Malzeme Tercihi

Gitarın imal edildiği malzeme, ondan alacağınız ses kalitesini etkileyen bir diğer faktördür. Telli çalgı üretilen ağaçlar, rezonans açısından güçlü bir yapı oluşturmayı mümkün kılar. Köknar, ceviz, kızılağaç, meşe gibi ağaçlar da gitar üretiminde tercih edebileceğiniz malzemeler arasında yer alır.

4.Gitar Çeşitleri

Gitar tercihi yaparken çeşitler en önemli faktördür. Bir gitarın tasarımından ve modelinden önce türünü belirlemek önemlidir. Hangi ses karakteristiğinden hoşlandığınızı belirledikten sonra gitar çeşidini de belirleyebilirsiniz. Kalın ve elektronik seslerden hoşlanıyorsanız elektro, bas ve elektro akustik gitar modellerini tercih edebilirsiniz. Daha doğal ve saf ses elde etmek istiyorsanız akustik gitar sizin kaleminiz olabilir. Klasik gitar sesinden hoşlanıyorsanız hemen her türde kullanabileceğiniz klasik gitar modellerini değerlendirebilirsiniz.

5.Bütçe

Gitar seçerken dikkat edeceğiniz en önemli kriterlerden bir tanesi tabi ki bütçenizdir. Bütçenize uygun gitar fiyatları kapsamında kendi seviyenize göre bir enstrüman tercih edebilirsiniz. Başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar birçok gitar modelini, elinize yakışacak çalmaktan keyif alacağınız seçenekler arasından satın alabilirsiniz. Bunu yaparken çok yüksek fiyatlı gitar modellerini satın almanıza da gerek yok. Piyasada ortalama 1000 – 15.000 TL aralığındaki gitar seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Gitar fiyatları konusunda kapsamlı bir araştırma yaptıktan sonra Yamaha, Midex, Maxword, Rennes markaları arasından seçim yapabilirsiniz. Rennes özellikle çocuk gitar modellerinde güvenle tercih edebileceğiniz markalardan bir tanesidir.

Yeni Başlayanlar İçin Hangi Gitar Alınmalı?

Yeni başlayanlar için gitar modelleri, kişinin müzik zevkine ve bütçesine göre değişir. Bazı gitar modelleri sadece başlangıç seviyesi için uygundur. 3-5 ay kullanımdan sonra ses kalitesinin değişmeye başladığını fark edebilirsiniz. Bazı ucuz gitar modelleri arasında bu tarz düşük kalite gitar alternatiflerine rastlayabilirsiniz. Bu tür başlangıç gitar modellerini, çocuklar için tercih edebilirsiniz.
Enstrümanı hor kullanacağını düşündüğünüz çocuklar için hem ucuz hem de düşük kalite modelleri tercih ederek onların acemilik süreçlerini atlatmalarını sağlayabilirsiniz. Enstrümana alıştıktan ve ona gerekli değeri vermeye hazır olduklarına emin olduktan sonra çocuklarınız için kalitesi daha yüksek modellere yönelebilirsiniz.

Yetişkin gitar modelleri arasından da yine ucuz ve alt segment seçenekleri tercih edebilirsiniz. Bunun yerine hem başlangıç seviyesindeki hem de profesyonellerin kullanabildiği modelleri tercih etmeyi düşünebilirsiniz. Bu sayede bir sonraki seviye için yeni bir gitar almak yerine tellerini değiştirdiğinizde yine kaliteli sesi elde edebilirsiniz. Gitar teli satın alırken enstrümanınızın türüne uygun fiyat performans ürünlerine yönelebilirsiniz. Burada özellikle Midex markasının fiyat performans modellerine göz atabilirsiniz. Midex çoklu pena paketleri size birçok gitar türünde kullanım olanağı sunan, kaliteli alternatiflerden oluşur.

En İyi Gitar Markaları

En iyi gitar markaları, piyasada rüştünü ispatlamış çok sayıda isimden oluşur. Fender, Ibanez, Barcelona gibi ses kalitesi yüksek gitar modelleri, zengin seçeneklere sahiptir. Yamaha, hem çocuk hem de yetişkin gitar modellerinde çok tercih edilen alternatifleriyle ön plana çıkar. Yamaha seçeneklerinde ön plana çıkan sesiyle büyüleyen fiyat performans ürünlerinden bir tanesi: C40 Natürel Klasik Kesik Kasa gitar modelidir.

Klasik gitar modelinin klavye kısmında abanoz ve ceviz kullanılmıştır. Ön gövde ladin ağacından, arka yanlar meranti malzeme kullanılarak üretilmiştir. Klavyesi gül ağacından yapılmıştır. Tellerinde Savarez D’angelico Light Tension tercih edilmiştir. Gitar modeli, natürel tasarımıyla sade ve şık bir duruşa sahiptir.

Popüler Gitar Seçenekleri

Popüler gitar seçenekleri arasında konserlerde ve canlı müziklerde yaygın olarak tercih edilen elektro modeller ön plandadır. Klasik modellerde kesik kasa, siyah ve klasik gitar rengi ön plandadır. Akustik gitarlarda da daha çok ağaç rengi modeller revaçtadır. Elektro gitar seçeneklerinde gül klavyeye sahip modeller, ön plana çıkar. Midex RPH serisi elektro gitar modelleri, yüksek ses kalitesi ve ful set seçenekleriyle satın alabileceğiniz alternatifler arasındadır.

Gitar Modelleri ve Fiyatları 2024

Değişen alışkanlıklar ve dönüşen müzik teknolojileri, bazen eskiye özleme bazen de yeniye olan ilgiye neden olur. 2024 yılında ise geçmişle bugünün ve geleceğin birleşimi ön plana çıkar. Bu birleşimden doğan ilgi müziğe de etki eder. Son dönemde ilgi duyulan gitar modelleri ve aksesuarları da bu doğrultuda daha ergonomik yapıdadır. Hafif, portatif, kolay taşınabilen, ses kalitesiyle tatminkar telli çalgı seçenekleri artış göstermiştir.

Sahne deneyimi yaşamak isteyenler için omuz askısı, pena, amfi gibi çeşitli aksesuarlar ihtiyaç duyacağınız önemli aksesuarlar arasında yer alır. Bu doğrultuda tercih edeceğiniz gitar modellerinin fiyatları, satın alacağınız modelin kalitesine ve aksesuarların miktarına göre değişir. Gitar modelleri ve fiyatları konusunda daha detaylı bilgi için şimdi buraya tıklayın! https://www.yonkamuzikmarket.com/gitarlar

Exit mobile version