SGK açıkladı: Evliliğinde 25 yılı doldurmuş olan her kadın, 4A kapsamında emekli olabilecek! 2022 kadın emeklilik şartları

Emekli olmak, yoğun bir çalışma hayatına sahip olan her vatandaşın hayalleri arasında yer almaktadır. Yıllarca iş hayatı içerisinde emek vermiş olan kişiler, yaşlılık dönemlerinde rahat edebilmek amacı ile SGK tarafından ödenen emekli maaşlarını almak amacı ile çeşitli şartları yerine getirmek zorundadır.

SGK, her yıl ödeme kapsamında birçok vatandaşın hizmetine farklı projeler sunmaktadır. Bu kapsamda SGK, yalnızca çalışma hayatı olan kişilerin değil, herhangi bir iş kolunda çalışma geçmişi olmayan kişileri de düşünerek çeşitli hizmetler geliştirmiştir. Bu kapsamda SGK tarafından geliştirilmiş olan ve arama motorlarında en çok sorgulanan hizmet, ev hanımlarını yakından ilgilendiren emeklilik hizmetidir.

SGK 2008 yılında yürürlüğe giren kanun kapsamında, herhangi bir iş kolunda çalışma geçmişi olmayan kadınlara ya da 30 günden az sigortalı olarak çalışıyor olan kadınlara, emekli maaşı alma hakkı tanımaktadır. Peki, ev hanımlarının ya da 30 günden az çalışan kadınların emekli olma şartları nelerdir?

SGK’dan Ev Hanımlarına Emekli Maaşı Alma Fırsatı!

SGK, çalışma geçmişine sahip olmayan ya da aylık çalışma süresi 30 günden az olan kadınların yaşlılık dönemlerinde mağdur olmamaları amacı ile çeşitli sistemler geliştirmiştir. Bu kapsamda geliştirilmiş olan ödeme sistemlerinden biri isteğe bağlı emekli olma yöntemini içermektedir.

SGK tarafından geliştirilmiş olan isteğe bağlı emeklilik sistemi kadınların, herhangi bir çalışma geçmişine sahip olmamasına rağmen yaşlılık döneminde emekli maaşı alma hakkının tanımlanmasına yöneliktir.

SGK İsteğe Bağlı Emeklilik Şartları

SGK’nın isteğe bağlı emeklilik hizmetinden yararlanılabilmesi için evlilikte 25 yılın doldurulmuş olması gerekmektedir. Ayrıca kadının 50 yaş ve üzeri yaş aralığında olması, isteğe bağlı emeklilik şartlarından biridir.

Evliliğinde 25 yılı doldurmuş olan kadınlar, 9 bin günlük prim ödemesini tamamladıkları takdirde, ilgili yaş aralığında yer almaları durumunda emekli maaşı almaya hak kazanırlar.

4A Statüsünde Emekli Olunabilecek!

SGK’nın ilgili şartlarını sağlayarak emekli olmak isteyen ev hanımları, 9 bin günlük prim ödemelerini tamamladıkları takdirde herhangi ek şart olmaksızın 4A kapsamında emekli olabilirler.

Exit mobile version