SGK, destek ödemelerine bu yıl da devam ediyor; sadece başvuran kadınlar yararlanabiliyor: anında 12 bin 450 TL destek!

Çalışma hayatı içerisinde olan kadınları desteklemek adına Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) hayata geçirdiği doğum parası ödemelerine ilişkin yeni bir açıklama geldi. 2022 yılında da ödenmeye devam eden doğum parasının bu yılki tutarının 12 bin 450 TL olduğu öğrenildi. Öte yandan doğum parası alabilmek için gerekli olan şartlar da açıklandı.

SGK, DOĞUM PARASINI BU YIL DA ÖDEMEYE DEVAM EDİYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile gerçekleştirdiği işbirliği sonucunda ödenen desteklerden biri olan ‘doğum parası’ bir çalışma hayatının içerisinde olan kadınlar için verilmiyor. Kadınların çalışma hayatını desteklemeyi amaçlayan bu ödemeyle, doğum yapan kadının azalan gelirinin dengelenmesi ve doğum izni kullandığı süre kapsamında gelir elde edebilmesi için sağlanıyor. Bu kapsamda 2022 yılı için 12 bin 450 TL olarak ödenmeye başlanan doğum paraları, SGK tarafından PTT’lere yatırılıyor. Doğum parası almaya hak kazanan kadın çalışanlar, doğum paralarını PTT üzerinden çekebiliyor.

DOĞUM PARASI ALABİLMEK İÇİN BİRTAKIM ŞARTLARI YERİNE GETİRMEK GEREKİYOR

Kadınların doğum sonrasında iş yaşamına dönmesini destekleyen uygulamalardan biri olan doğum parasını alabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) belirlediği birtakım şartları yerine getiriyor olmak gerekiyor. Kadınların doğumdan önceki 1 yıl içerisinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olmasını şart koşan SGK, sigortalı kadının isteği ve hekimin onayı ile doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışma durumu hariç olmak üzere istirahatli olduğu dönemlerde çalışmıyor olmasını zorunluluğu da arıyor. Ayrıca istirahatin başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin geçerliliğini korumasını şart koşan SGK, aynı zamanda doğumun canlı bir şekilde gerçekleşmesi halinde doğum parasını ödüyor. Bu şartları sağlayan kadınlar SGK’ya müracaat ederek, doğum parasını alabiliyor.

Exit mobile version