Ekonomi

SGK duyurdu: Bu 11 formülü uygulayan herkes, yaş faktörüne takılmadan emekli olabilecek! 2022 emeklilik şartları

Emekli olmak, yoğun bir çalışma hayatına sahip olmuş olan ve yaşlılık döneminde bu çalışmasının karşılığını almak isteyen her vatandaşın en büyük hayali olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca zamanında sigorta girişi yapılmış ancak çeşitli sebeplerden ötürü çalışma hayatına sürekli olarak devam edememiş olan vatandaşlar da en kısa yoldan nasıl emekli olabileceklerini araştırmaya devam ediyorlar.

Emekli olmak ve bunun karşılığında SGK’dan emekli maaşı alabilmek için bazı şartların sağlanması gerekiyor. Şu an da emeklilik sisteminde uygulanan 1999 yönetmeliğine göre emekli olabilmek için yaş şartının, sigortalılık süresi şartının ve prim ödemesi şartının yerine getirilmesi gerekiyor. Peki, bu 3 şart sağlanmadan emekli olmak mümkün mü? Yaş faktörü sağlanmıyor olmasına rağmen nasıl emekli olunabilir?

Borçlanma Formülleri ile Erken Emekli Olma

Emeklilik döneminin daha erkene çekilmesi için uygulanabilecek formüllerden biri, borçlanma formülü olarak karşımıza çıkıyor. Bu formülde çeşitli sebeplerden ötürü çalışma hayatına ara vermiş olan vatandaşların borçlanması ve bu şekilde de prim ödemelerinin tamamlanması sağlanıyor. Böylelikle vatandaşların emekli olma süresi bir nebze de olsa öne çekilmiş olabiliyor.

Borçlanma formülü ile erken emekli olma kapsamında geliştirilmiş olan alt başlıklar şu şekilde:

  • Askerlik Borçlanması
  • Doğum Borçlanması
  • Ücretsiz İzin Borçlanması
  • Yurtdışı Borçlanması
  • Staj Dönemi Borçlanması
  • Fahri Asistanlık Stajı Dönemi Borçlanması
  • Lokavt ve Grevde Geçen Sürelerin Borçlanması
  • Avukatlık Stajı Borçlanması

Yukarıda belirtilmiş olan tüm borçlanma yöntemleri, başlığa ilişkin konular gereğince çalışma hayatına ara vermek zorunda kalmış ya da staj dönemlerinde uygulanan SGK yönetmeliği gereğince primleri ödenmemiş vatandaşlar tarafından uygulanabilmektedir.

Ağır İş Kollarında Çalışanlar İçin Erken Emekli Olma

Gazetecilik, madencilik, polislik, itfaiyecilik ve askerlik gibi iş kollarında görev yapmış olan vatandaşların çalışma dönemlerine, ek çalışma süreleri de eklenebilmektedir. Bu yöntem ile ilgili iş kollarında görev almış kişilerin emeklilik dönemleri, daha erkene çekilebilmektedir.

Malulen Emekli Olma

Bağlı bulundukları iş kolu sebebi ile çalışma yetisinin en az yüzde 60’ını kaybetmiş olan vatandaşlar, bu durumun sağlık raporu aracılığı ile ispat edilmesinden sonra emeklilik dönemini erkene çekebilir hatta malullük durumundan dolayı direkt olarak emekli olabilirler.