SGK girişi olanlar kadın-erkek herkesi ilgilendiriyor: e-Devlet üzerinden başvurabilirsiniz!

Türkiye’de emeklilik hayali kuran birçok vatandaş SGK’lı olarak iş hayatına atılıyor. SGK girişi olan kadın ve erkek herkes için bazı haklar bulunuyor. Buna göre, sistemin istediği bazı şartları yerine SGK’lılar erken emekli olabilirler. Doğum ve askerlik borçlanması ile erken emekli olmak isteyenler başvurularını e-devlet üzerinden isterse şahsen SGK ünitelerine gerçekleştirebiliyorlar.

Erken emekli olmak isteyen vatandaşlar bazı şartları taşıdıkları halde erken emekli olabiliyorlar. SGK tarafından yapılan bilgilendirmelere göre kadınlar doğum borçlanması, erkekler ise askerlik borçlanması ile erken emekli olabiliyorlar.

Doğum borçlanması ile kadınlar 3 çocuğa kadar borçlanma yaparak 6 yıl yani 2190 gün erken emekli olabilirler.

Doğum borçlanması şartları

Annenin doğumdan önceki SGK tescili
Annenin doğumdan itibaren adına 2 yıl boyunca prim yatırılmamış olması
Çocuğun doğumdan sonraki 2 yıl içinde sağ olması

Ayrıca yaşından küçük çocuğu evlat edinmiş kadınlarda doğum borçlanmasından faydalanabiliyorlar. Engelli çocuğu bulunan kadınların ise çalışma günleri 1.25 gün olarak hesaplandığı için erken emeklilik hakkına sahip oluyorlar.

Askerlik borçlanması nedir?

Sigortalı çalışmaya başlamadan önce askerlik yapan vatandaşların sigorta başlangıç tarihleri, borçlandıkları askerlik süresi kadar geriye çekilir. Böylece emeklilik yaşı da öne çekilmiş olabiliyor.

Exit mobile version